Echinococcus?3

2019.04.08.

Köszönöm, én úgy olvastam, hogy az Echin. multilocularis merül fel az én esetemben, de akkor az Ech. granulosus is okozhat kutya köztigazdában hólyagférget a belső szerven? Illetve a kutya hogy kap petét a nyers belsőségtől? Megeszi a belet és abban a fertőzőképes petét? Köszönöm!

Akár az E. multilocularis  a “rókaféreg” is felmerülhetett, amelynek kifejlett féregalakjai a rókákban fordulnak elsősorban elő, és a lárvaalakoknak főleg rágcsálók, pocokfélék a köztigazdái. Ez a kórkép még ritkábban fordulhat elő hazai kutyákban.

Igen, a nyers belsőségek elfogyasztásakor a gyomor- és béltartalomban lévő peték is fertőzhetik a húsevőket – és ezesetben ezek a fertőzőképes peték a húsevőkben is kialakíthatják a köztigazdákra jellemző cisztaszerű elváltozásokat. a tömlőket (E. granulosus) vagy kisebb hólyagocskákat (E. multilocularis).  A friss nyers belsőségek felületén a tömlőszerű elváltozásokban fejlődő lárvaalakok elfogyasztása esetén pedig a húsevő beleiben kifejlett galandférgek fejlődnek ki, amelyek petéket raknak le, és a bélsárral ürülnek, és a fertőzőképes peték várják a köztigazdát.

Összefoglalva mindkét galandféreg tömlőbetegsége meglehetősen ritkán fordul elő itthon kutyákban. Az is furcsa lenne, ha a májon nem lenne elváltozás, csak a gyomor falán. Ha már mindenáron parazitát sejtünk a hasüregi elváltozás hátterében, úgy akár a Dirofilaria repens (bőrféreg) is gyakoribb lehet, jóllehet ez utóbbi kevésbé cisztaszerű, kevesebb folyadék van a környezetében.

Sajnos azonban ennyi adat alapján nem lehet kitalálni, hogy egy ártalmatlan cisztát –  parazitás,  vagy egyéb eredetű elváltozást észleltek-e a gyomorfalon. A megbizonyosodáshoz szövettani vizsgálat kell(ett volna.) Szövettan hiányában a kutya gyakori kontroll vizsgálatai, köztük hasi ultrahang vizsgálat adhat támpontot.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993