Cica nagy hasa

2019.04.25.

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! A nőstény cicám hasa olyan nagy két oldalt, mint mikor hasas szokott lenni. De ez nem lehetséges, mert már több, mint egy éve szobacica. Jó étvágya szokott lenni, inkább túl jó is, de mióta, egy pár hete kapja a laktózmentes tejet, azóta nem eszik annyit. Megvonnám már tőle a tejet, de állandóan azt keresi. Ugyanakkor már a tej ívása előtt is észrevettem, hogy nagyobb a hasa. Oldalról nem, de ha hátulról nézem, akkor észre lehet venni, hogy ki áll a hasa mindkét oldalt. Most 1-2 napja nyugtalanabb, nyávog néha, nem találja helyét, mást nem vettem észre rajta. Lehet ez komolyabb baj előjele? Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel: Adrienn

A megnagyobbodott haskörméret sajnos jelezhet többféle komoly betegséget, ea legkevésbé a tejet tenném ezért felelőssé.

A középkorú cicában a legjobb esetben  elhízás jelentkezett.  Ez is kóros, ennek a hátterében is állhat többféle betegség (Cushing, pajzsmirigy, petefészek betegségek ….), de ha nincs betegség, akkor is beavatkozást, fogyókúrát igényel. Rosszabb esetben a megnövekedett hasterimét folyadék is okozhatja, aminek hátterében veszélyes, fatális vírusos betegség (FIP) is állhat. A megnövekedett hasi térfogatot több szerv (máj, vesék, petefészkek, méh, lép, belek …..) degeneratív, cisztás, vagy daganatos elváltozása is okozhatja. A felsoroltakon túlmenően is több más probléma lehet jelen.

Azaz a megnövekedett hasi térfogat és a nyugtalanság, nyávogás részletes állatorvosi kivizsgálást igényel.

Önnel és állatorvosával együtt mi is reméljük, hogy minél egyszerűbben diagnosztizálható és megoldható probléma jelentkezett a cicánál, és mielőbb megnyugtatóan sikerül rendezni azt.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993