élénkség

2019.05.08.

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Ismét Lajos Mihály vagyok, Kárpátaljáról. Tegnapelőtt az utókezelés után ismét vizsgálatra vittem a kutyámat, tegnap tudtam meg az eredményt, miszerint teljesen kigyógyult a babeziózisból. Ami nagyon jó! De bár nagyon szeret szaladgálni, ritkábban félórás, gyakrabban egy-kétórás sétákra viszem (egyszer több mint két óráig kedvűe volt hozzá), és az étvágya is nagyon jó, de a játékossága, az élénksége még mindig nem a régi, elég sokat fekszik, és bár van úgy, hogy játékos, vissza-visszatér a játékkedve, hol nagyobb, hol kisebb mértékben, de összességében rövidebb ideig akar játszani. Mi lehet ennek az oka? A betegség utóhatása, vagy túlsúly? Amúgy a paraméterei: 50 cm az orrától a farka tövéig, 35 cm marmagasság, 9 kg testsúly, de simogatáskor kitapinthatóak a bordái. Mit tehetnék, hogy játékosabb, élénkebb legyen? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Lajos Mihály.

A legjobb esetben nem kizárt, hogy az adatlap szerint 1-5 éves kan kutya a kora miatt mostanra lett kevésbé játékos, mint azt korábban tapasztalta.

A több fekvés, kevesebb játékosság oka lehet akár a betegség utóhatása is. Súlyosfokú babéziózis után, még ha sikerült is az egysejtű kórokozótól teljes mértékben megszabadulni,  nemritkán marad vissza vese- és/vagy májelégtelenség. Ez okozhatja a leírtakat …  mint ahogyan az esetleges túlsúly is. Én innen a távolból még azt sem tudom kizárni, hogy a babéziózistól független betegség (ortopédiai eltérés, pajzsmirigy probléma, szív betegség …..) miatt kevésbé élénk és játékos a kutya. Mindezekről kezelő állatorvosa sokkal megalapozottabban tud nyilatkozni, mint én.

Élénkítő, játékosabbá tevő gyógyszert, táplálékkiegészítő szert, vagy praktikát nem tudok ajánlani.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993