fertőzés

2019.05.21.

Keedves Doktor Úr/ Doktor Nő! Nekem olyan kérdésem lenne,felnőtt gyerekemnél kiütések jelentkeztek,ami viszketéssel járt,s egyre jobban.Nem jöttünk rá,hogy allergia okozza,vagy más bőrbetegség lehet-e,ezért elment a kórház bőrgyógyászati osztályára,messziről ránéztek,s írtak fel neki kenőcsöt,s közölték vele,hogy a területi bőrgyógyászatra kellett volna mennie.Hiába mondta,hogy hónapok múlva kapott volna oda időpontot,ide meg beutalóval minden nap mehet.A kérdésem ha ez rüh,azt a kutya ,macska is elkaphatja tőle? Mert cirógatta őket,nagyon szereti az állatokat.Azt tudom,hogy a családtagok elkaphatják,de az állatok is? Mert azt hallottam,hogy az állatok nem.Egyébként az orvos sem tudta megmondani egyértelműen,lehet az is ,lhet más is. Utána olvastam a fertőzésnek 4 hét a lappangási ideje,van egy beteg cicánk,akit nagyon sokat símogatunk,meg a kutyusokat is. Mit lehet tenni ha elkapják? Köszönöm előre is a válaszukat!

A rühösség tipikusan nem terjed emberről állatra, sem fordítva, a különböző rühatkák meglehetősen gazdaspecifikusak. Így a macska rüh, csak más macskákat, a kutyáé, csak más kutyákat, míg az emberi rühatka (Sarcoptes scabiei) csak embereket fertőz.

Más paraziták, vagy akár gombák nem ennyire gazdaspecifikusak, így ezek keresztfertőzései elképzelhetőek.

A konkrét esetben a cicák kivizsgálását állatorvosa, míg a felnőtt gyermekek bőrtüneteinek kivizsgálását bőrgyógyász szakorvosok tudják elvégezni. Én is tudok a hosszú várólistákról a humán egészségügyben, ez ügyben nem is tudok okosat mondani – de állatorvosuk biztosan gyorsabban zöldágra vergődik a cicákkal.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993