Füles

2019.05.31.

Tisztelt Doktor úr/ Doktor nő! Kérdéssel fordulok Önhöz. 15 éves bernipásztor-németjuhász szuka kutyánknál kb 3 éve diagnosztizáltak melldaganatot. Akkor nem műtettük meg, mert féltünk az esetleges műtéti kockázatoktól. Úgy tűnt a daganat lokalizálódott. Most januárban a kutya rosszul volt, nem evett, bágyadt volt. Megröntgenezték, és találtak a lépén egy 10 cm-s daganatot. Azt mondták hogy emellett gennyes méhgyulladása is van. Mivel dönteni kellett, hogy altassuk, vagy műtessük, az utóbbit választottuk. Előtte viszont a tüdejét is megnézték, és azt mondták nem egyértelmű hogy daganat, de látnak apró gömböket, amik lehetnek áttétek, de elmeszesedett nyirokcsomók is. A műtét során kivették a lépét, és a méhét, ivartalanitották is. Egy ideig jól volt. Márciusban megnézettük újra a tüdejét, azt mondták nem változott a tüdeje. Valószinű nem áttét. Kb. két hete köhögni kezdett, amit sokszor öklendezés, krákogás követett. Nem találta sokszor a helyét, ki -be járkált. Néha a testét rázta a köhögés is. Előfordult hogy slejmet köpött ki, de sokszor nem jött ki semmi. Az állatorvos adott neki antibiotikumot, köptetőt mert azt mondta szerinte torokgyulladás, slejm van a torkában. Sajnos egy hét után se javult az állapota. Nemrég elvittük az orvoshoz, hogy megnézzék a tüdejét, mert gyanús volt hogy nem onnan jön e valami, mélyről köhögött szegény. Mutatták a röntgenfelvételt hogy tiszta homály az egész, alig látszik a tüdeje, szíve egyáltalán nem, és tele van a tüdeje (vagy mellkasa) folyadékkal. Leszivattuk a folyadékot, elég sok véres folyadék kijött belőle, ami elvileg az orvos szerint a tűszúrástól lehet véres. Azt mondták hogy nem oldunk meg semmit, mert egy-két nap és újratermelődik a folyadék. Sajnos megint krákog, köhög a kutya. Megint folyadék van a mellkasában. Önök mit tanácsolnak? Mit tehetünk még? Mitől lehet a vizesedés ha az antibiotikumokra nem reagál? Mi lesz ennek a lefolyása? Ha nem altatjuk el meddig élhet még, mit tehetnek még érte? Köszönöm szépen a választ!

Leírása alapján attól tartok, hogy végstádiumban lehet a kutya, nem kizárt, hogy napjai, hetei vannak hátra.

Példájuk sajnos jól mutatja, hogy azon nőstény kutyák, akik fiatal korban nem lezsnek ivartalanítva, azok idős korukban komoly betegségek (pyometra, emlőtumor …) mellett nagy kockázattal kerülnek a műtőasztalra, és az esetek egy részében sajnos nem lehet megmenteni őket.

Sajnáljuk a Fülest, Önöket és állatorvos kollégáinkat is, de attól tartok, hogy a jelenlegi helyzetben már az eutanázia lehet a jó döntés a további szenvedés megakadályozása érdekében.

Gondolatok az ivartalanításról

Nőstény állatok ivarszervi daganatai

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993