“némaság”

2019.06.08.

Tisztelt Doktor! Tudom, hogy nehéz így látatlanban véleményt mondani még vizsgálatok mellett is összetett lehet a diagnózis (ha egyáltalán tényleg baj van), de lehet előfordult már ez a probléma másnál is. Van egy ivartalanított kandúr cicám. Tegnap óta fura az, ahogy viselkedik. Vagyis teljesen normális, eszik, mászkál, alszik… ahogy szokott, de alvás közben is felébred és ébren is állandóan öklendezik. Vagyis nagyokat nyel és mintha vissza akarná nyelni azt, ami felakar jönni, de nem gyomorból öklendezik (mint mikor szőr/fű/behabzsolt eledel jön vissza). Tegnap egy kis habos váladék is jött. Ma meg megnémult. Nyávog, de nincs hangja, pedig akar “beszélni”, de nem jön ki hang a torkán, nagyon furcsa. Nincs semmi rossz szag, lehellet, nem tünik betegnek. Most ünnepek lesznek, gondolom választ később kapok és lehet el is múlik mindez addigra – bárcsak -, de elég izgulós vagyok. Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel, Mariann

Valóban furcsa tüneteket észlel, de Pünkösd ide, vagy oda, sajnos nem tudom megnyugtatni, hogy nincs probléma a cicával. Mind az öklendezés, mind az elnémulás komoly észrevételként értékelendő, és Ünnepek után érdemes lesz felkeresni állatorvosát, aki, ha megvizsgálhatja az oltatlan, kijáró kandúrt, remélhetőleg megtaalálja az okot és meg tudja gyógyítani a cicát.

Ha sikerül átvészelni a jelenlegi problémát, akkor pedig ajánlott lesz rendezni a kijáró kandúr oltásait, esetlegesen elmaradt  parazitamentesítéseit …. és ha még nem ivartalanított a cica, akkor a kasztráció is ajánlott, hogy esélye legyen megérni az öregkort is a cicának.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993