Kutya

2019.06.17.

Ma reggel 2 éves kutyám prosztatája két oldalán egy-egy golflabda méretu kemény duzzanat jelent meg. Mivel még az állatorvos nem rendelt, az interneten kezdtem utána nézni. 5-10 perces keresgélés után kimentem újra megnézni. Ekkorra viszont a csomók eltuntek. Még sosem tapasztaltam ilyet. Kityám ugyanolyan aktív, mint mindig, illetve rendesen eszik is. Vizeletében elváltozást eddig nem tapasztaltam. Mi okozhatta ezt a két visszahúzódó csomót?

A prosztata méretváltozással járó változásai rejtetten, a medencében zajlanak, ezt nem lehet szemrevételezéssel észrevenni, legfeljebb tapintással, de még gyakrabban és pontosabban képalkotó vizsgálatokkal lehetséges diagnosztizálni. Első olvasásra ezért gondoltam, hogy talán vicces kérdést próbál feltenni nekem. Ráadásul a prosztata megbetegedései kutyákban is jellemzően nem ilyen fiatal korban kezdődnek.

Ha azonban a prosztata helyett a pénisz szót helyettesítem, akkor értelmet nyer kérdése, hiszen a fiatal , ivarérett kan kutyában szembetűnő lehet a nemi izgalom, merevedés során a két merevedőtest (corpus cavernosum) előtűnése, és ezek mérete valóban percek alatt változhat is.

Őszintén azt remélem, hogy mindösszesen csak a nemi izgalom jeleit látta az egyébként makkegészséges kutyán.

Mivel azonban az adatlapról kiderül, hogy a kutya csak veszettség ellen oltott, így akkor sem felesleges felkeresnie állatorvosát, ha csak a nemi izgalom jeleit látta a kutyán. Érdemes lehet oltásait rendezni, a parazitaellenes kezeléseket is átbeszélni ….. és amennyiben esetleg szökésre, agresszióra, önfejűségre is hajlamos a kutya, vagy a nemi aktivitása zavarja az együttélést, úgy a kasztráció időpontját is megbeszélhetik állatorvosukkal.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993