Jedi

2019.06.23.

Kedves Doktornéni /bácsi! Van egy 15 éves fiú cicám,akiért aggódom. Nagyjából fél éve lett megállapítva, hogy a veséje nem bontja le a fehérjét. Azért vittük orvoshoz, mert nagyon sokat ivott, szinte állandóan szomjasnak tűnt. Vérvétel alapján, azt javasolta a doktor, hogy renal tápot adjunk neki. Úgy 2 hónapig működött is a dolog, nem ivott olyan kiugróan sokat, csak olyan normális mennyiségben. Aztán azt tapasztaltuk, hogy a renal táptól nagyon megy a hasa, amiben friss vért is láttunk. Akkor azt mondták, hogy azonnal váltsunk hipoallergén tápra. Már korábban is, évekkel ezelőtt is volt olyan táp, amitől ment a hasa, de nem ilyen mértékben, és nem véres. Akkor elég volt csak hanyagolnunk azt a típusú tápot. Most váltottunk HA tápra, a véres hasmenés megszűnt. Egy darabig rendben is volt minden, a kis Öreg újra pofozgatta a kislabdát néha, de most újra sokat iszik, és olyan mintha vegetálna. Egyetlen fajta hipoallergén táp van, amitől nincs hasmenés, de ez meg a veséje miatt nem jó, legalábbis úgy tűnik. És ami még ezenfelül is aggaszt az az hogy nem csak szomjas sokszor, hanem mindig éhes. Most napi 3-400 gramm nedves tápot eszik, és valamennyi szárazat (azt annyira nem szereti). De azt látom, hogy mindig enne. Amivel szintén nincs gond, mert szívesen adom, de mellette csont sovány. Másfél évvel ezelőtt még egy jó kis formás cica volt, de szép lassan elfogyott. Most csont és bőr. És a másik gondom (amit szívesen viselek, ha a többi gond nincs), hogy havi 40ezer forint az etetése. Csak azért írom ezt ide a végére, mert kíváncsi lennék rá, hogy van e olyan vizsgálat, ami kimutatja, hogy mire allergiás, és azt elkerülve vásárolnék neki ennivalót. Hátha ezzel tudok egy kicsit spórolni, mert 2 gyermek mellett ez megterhelő kiadás annak tudatában, hogy a cica rettentő sovány, mintha nem is enne. Köszönöm, hogy elolvasta!

Szinte biztosan nem a tápokat kellene váltogatni, és az sem kizárt, hogy első körben nem allergia vizsgálatot érdemes elvégeztetni ezen a cicán.

A 15 éves nem minden évben oltott kandúr visszatérő hasmenését, jó étvágy melletti fogyását okozhatja a  már korábban megállapított veseelégtelenség rosszabbodása is, de nem  kizárt, hogy pajzsmirigy túlműködés (is) jelen van ….. de vírusteszteket is érdemes lehet elvégeztetni, és a daganatos megbetegedések is gyakoriak már ebben a korban.

Szerintem állatorvosa egyet ért velünk abban, hogy mielőbbi fizikális vizsgálatz után a vese paramétereket és vizelet labort mielőbb ismételni kell, hasi ultrahang vizsgálat is javasolt, és  pajzsmirigy hormon szintet is érdemes ellenőrizni. Nagy a valószínűsége, hogy a felsorolt viztsgálatok elvégzésével kiderül a Jedi tüneteinek háttere, és mindannyiunk reményei szerint lehet még érdemben tenni a cicáért.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993