Vesebeteg kutya (veseelégtelenség)

2019.07.17.

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Van egy 17 éves, 17kg-os, nőstény (ivartalanított), skót juhász keverék kutyám. A korából kifolyólag krónikus veseelégtelensége van a kutyámnak (vérképből derült ki 2019 júniusában, Karbamid 21,2 mmol/L; Kreatinin 275 umol/L), azonban az állatorvosa szerint a korához képest jó állapotban van. Mindössze ízületi problémái vannak, amire időnként ha romlik a járása Rimadylt szokott kapni (havonta egyszer egy héten át napi 80mg). Az állatorvos javaslatára áttértünk egy speciális étrendre. Így a kutya csak Royal Canin Veterinary Diet – Renal RF 14 száraz tápot és Royal Canin Renal – Veterinary Diet nedvestápot kap. A kérdéseim a következők: 1. Mit ehet még a kutya ezen speciális tápokon kívül? Mit lehet adni még egy vesebeteg kutyának? 2. Hány gramm Royal Canin Renal nedves és hány gramm Royal Canin Renal szárazt tápot kapjon a kutya egy nap? (mert mindegyik tápon a napi adható maximális mennyiség van feltüntetve súlycsoportonként, a két táp párhuzamos kombinálására nem adnak útmutatást) 3. Hallottam egy Pronefra nevű táplálékkiegészítőről (https://vetpluspatika.hu/Pronefra-szuszpenzio-60-ml) ami a kutya veseműködését támogatja, kifejezetten vesebeteg kutyáknak ajánlott. Érdeklődnék, hogy megérné-e ezt a készítményt beszerezni? 4. Olvastam arról, hogy a Prebiotikus rost tartalmú táplálékiegészítők ajánlottak a vesebeteg kutyáknak, ugyanis jelentős mértékben tehermentesítik a vesét (csökkenti a fehérje végtermékek szintjét a vérben pl: Karbamid) (http://vetnetinfo.com/tudasbazis/2016/01/28/kronikus-veseelegtelenseg-es-dieta/) A kérdésem szintén az, hogy megéri-e beszerezni egy ilyen készítményt? Köszönettel: Dávid

1. A vesebeteg diéta alacsony zsír és szénhidrát tartalom mellett könnyen emészthető és jól hasznosuló fehérjéket tartalmaz, alacsony Na(konyhasó) szinttel – és szintén ideális emészthető és emészthetetlen rost aránnyal, makro-, mikro elemekkel és vitaminokkal. A komplett gyógytápokra jellemző összetételt nehéz otthoni főzőcskével pótolni – de a prémium minőségű tápgyártók (RC, Eukanuba, Hill’s ….) vesekímálő diétái mind megfelelnek.

2. Ha a száraztápból a napi adag felét adja, akkor adja a nedves táp napi adagjának is a felét. Hasonlóan, ha a száraztápból megeszi a kutya a napi adag 70%-t, akkor a nedves tápból csak az arra vonatkozó napi adag 30%-t adja. …. és így tovább.

3.  és 4. Az interneten, fórumokon akár a miénkhez hasonló észosztó oldalakon számtalan ötletet, ajánlást kaphat – azonban ezek mindegyikére vonatkozik, hogy  egyeztesse kezelő orvosával. A kontrol vizsgálatokon derül ki, hogy stagnál-e, rosszabbodik-e, vagy javul-e a kutya vese működése, akkor lesz érdemes az átgondolt és átbeszélt változtatásokat megtenni.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993