vérkép

2019.07.17.

Tisztelt Doktornő! Cocker spániel ivaros kan kutyám hamarosan 2 éves lesz. Kölyökkorában a székletének második fele többnyire világosabb és lágyabb volt, mint a többi része, aminek nem tulajdonítottak nagyobb jelentőséget. 1 évesen váltottam RC fajtatápra, majd állatorvosi tanácsra kipróbáltuk a hypoallergén változatot (DR-21). Ennek eredményeként a széklet állaga egységes és tartósan szilárd lett. Télen próbálkoztam eliminációs diétával. A provokációs szakasz néhány hónapot ölelt fel, mivel nehezen viseltem, hogy a széklet minősége nem megfelelő, valószínűleg az állat sem viseli jól. Ennek végén már igen furcsa színű dolgokat produkált, így visszatértem a hypoallergén táphoz, hogy lecsillapodjanak a kedélyek az emésztőrendszerében. Allergiatesztet több helyen is kértem, de egyik állatorvos sem volt hajlandó elvégezni, mivel az megbízhatatlan. De valószínűleg a kutya nem szenved táplálékallergiában, mivel egyéb kizárólag erre utaló tünete nincsen. A széklete az eliminációs tápváltások óta tartósan sárga színű. Folyamatosan legelt, de nem hánytatta magát. Nagyjából 2 hónapja megkezdődött a kivizsgálása. A székletében jelen levő kétféle baktériumot elpusztítottuk, a bélflórát helyreállítottuk, a tünetek nem szűntek meg (csak a fűevés). Hasi ultrahanggal megvizsgálták a bélrendszerét, ahol nem találtak eltérést. Testsúlya 12-10 kg között ingadozik néha, de ezt okozhatta bélféreg is, meglátásom szerint. Most érkezett meg a vérvétel eredménye, amelyet az állatorvosunk negatívnak értékelt, ám az LDH szintje jelentősen emelkedett (422 IU/I), melynek lehetséges okaként súlyos májfunkció-zavar is feltüntetésre került az eredményközlő lapon. (További eltérés, kis vérkép: LPLT flag – óriás thrombocyták ++) Jelenlegi állatorvosunk lezártnak tekinti az ügyet, további vizsgálatok elvégzését feleslegesnek tartja, másik hypoallergén tápot javasol tesztelésre. Az én bizalmam megrengett, nem értem, miért nem lehetett a hasi ultrahang elvégzésekor a többi belső szervet is megvizsgálni, hiszen már akkor is gyanítottuk, hogy a probléma forrását nem a bélrendszerben, hanem a máj/epe körül kell keresni. Úgy érzem, a legegyszerűbb azt mondani, a kutya táplálékallergiás, hiszen ezt meglehetősen nehéz alátámasztani vagy megcáfolni. Őszintén, nincs kedvem újra vaktában kísérletezni a tápokkal… Úgy tudom, létezik fajtaspecifikus májbetegség az angol cocker spánielnél – az én kutyám a többi fajtabetegséget már begyűjtötte… Érdeklődnék, mi a véleménye a vérképben látható eltérésről? Javasol-e további vizsgálatokat, pl a máj ultrahangos vizsgálatát? Vagy mitévő legyek? Segítségét előre is köszönöm!

Figyelmesen elolvastam levelét, és őszintén szólva nem tartom kizártnak, hogy a lassan 2 éves Spánielnek nincs több és más betegsége, mint az általam ismeretlen, de Ön és állatorvosa által ismert (többféle?) “fajtabetegség(ek).

A széklet ürítésekor először ürülő bélsár általában szárazabb, mint a végén ürülő. A széklet színe nagymértékben függ a takarmánytól, tápoktól, így a világosabb, sárgás árnyalat sem feltétlenül acholiás, epe(festék) hiányos betegség jele. Ha az emelkedett LDH érték mellet a többi májparaméter rendben van, úgy nem valószínű a májelégtelenség. Ha a minta esetleg kicsit hemolitikus volt, az pl magyarázhatja az LDH emelkedését. Ha a hematológiai eredmények egyetlen eltérése az óriás vérlemezkék jelenléte, úgy az sem feltétlenül betegség jele.

Én sem bíztatom arra, hogy diétás tápokkal kísérletezzen.

Részemről az olvasottak alapján ez a kutya lehet egészséges is, jóllehet a testtömeg ingadozást nagynak érzem, és a bélférgek jelenlétét nem kicsinyelném le, azt mindenképpen érdemes lenne megszűntetni, hiszen önmagában ez is lehet oka a tüneteknek.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993