cica veseelégtelenség

2019.07.23.

Jó napot! 17 éves ivartalanított kandúr cicámnál krónikus veseelégtelenséget állapítottak meg. Hasmenéssel és étvágytalansággal, enyhe levertséggel kezdődött. Sajnos a túlzott vízfogyasztás, mint tünet már pár éve megvolt.Mostani véreredményei: karbamid: 15,1 kreatinin: 229. Az orvos azt mondta, ezek még nem olyan rossz eredmények, de sajnos a cica nagyon keveset eszik és többet pihen/alszik, mint előtte… A gyógyszer előtt vesekímélő tápot javasolt az orvos, (már évek óta a canin stage 2 száraztápot ette, csak nedvesben még nem vesekímélőset.) Most a hét eleje óta próbálkozunk azzal, amit az orvos ajánlott, a purina új nedves vesekímélő tápjával, először még úgy tűnt, meg-meg eszi, de a végére már nehezen, próbálom most nála a Calibra márkától a vesekímélőt, nagyon picit evett belőle, és elutasítja.. Ma vettünk az orvos ajánlására Royal Canin Renal special szárazeledelt, ebből most evett egy keveset , illetve ugyanebből nedveset is vettünk, azt most fogjuk megpróbálni. A cica székletmintája is el lett küldve vizsgálatra, még nincs meg a teljes eredmény, de felmerült a Dysbacteriosis gyanúja. A vérvétel és székletvizsgálat előtt, végig kellett csinálnunk egy antibiotikum kúrát is. Endia pasztát, probiotukumot kap, minden nap egy borsószemnyit mondott az orvos. Sajnos a széklete még mindig nem az igazi… Az eleje szilárd, de a vége laza. Kérdésem az lenne, hogy ettől a bélproblémától nem érezheti-e magát rosszul? Ma kaptunk az orvostól vesefunkciót támogató gyógyszert, sajnos a nevét nem tudom, mert csak egy fél levéllel kaptunk, de minden nap kellene belőle fél szemet kapjon a cica.(Sárga színű tabletta.) Ma próbáltam neki beadni, az orvos ételen széttörve javasolta, de ismerve a cicát, úgy biztosan nem ette volna meg az ételt sem, ezért vízben feloldva próbáltam meg fecskendővel beadni, de még soha nem láttam ilyennek a cicámat, eddig minden vitamint, gyógyszert be tudtam neki adni, persze nem szerette, de amikor ezt próbáltam, majdnem elkezdte magából kiöklendezni, ki is töröltem a szájából, mert féltem, hogy még azt a kis ételt is kihányja. Egyértelműen látom rajta, hogy valami nincsen rendben, nagyon sokat fekszik, az ételt gyakorlatilag én juttatom eszébe, ha oda viszem neki az ágyába, és akkor eszik pár falatot, illetve fel kell kelteni enni. Reggel azonban egész jókedvű, olyankor az éjszaka kiszórt száraz eledelt is megeszi, jön-megy, illetve még este felé is aktívabb. Azt szeretném kérdezni, hogy esetleg van-e olyan nedves vesekímélő eledel, amit nagy általánosságban megszoktak enni a cicák, vagy akár még másik száraztáp? Az orvosunktól az Eukanubát és a Hillst kérdeztem, azt mondta, annak sok cica nem szereti az ízét. Immunerősítőt a Verti Dmg-t szedi egy éve, és az sokat segített, de most hiába emeltem az adagot, az sem segít. Előre is nagyon köszönöm a segítséget, és bocsánat a hosszú leírásért, csak nagyon-nagyon el vagyunk keseredve, mondhatni olyan hirtelen jött ez az egész.

Megértem elkeseredettségét, kétségbeesését, hiszen előfordul, hogy nagyon nehéz egy 17 éves idült veseelégtelenséggel (is?) küzdő cicát akárcsak szinten tartani. Az is előfordul, hogy ez lehetetlen vállalkozás.

A csak lakásban tartott cica oltatlan, így akár vírusos háttere is lehet a veseelégtelenségnek, vagy lehet mindkét vesében policisztás elváltozás, esetleg tumor. De a veseelégtelenséget okozhatja alapvetően más betegség, pl pajzsmirigy túlműködés, vagy szívelégtelenség, vagy msá szisztémás elváltozás (pl amyloidózis).  Mindezek kivizsgálása, kizárása, vag megerősítése nem egyszerű, sok vizsgálatot igénylő feladat.

Ha “csak” a veseelégtelenség tüneti kezelésével foglalkozunk, akkor sem csak a tápokról eshet szó. Állatorvosa sem, más sem tudja megígérni, hogy akár a Hill’s, akár a RC, vagy az Eukanuba vesekímélő tápja megfelelő lesz a cica ízlésének, jóllehet, ezek a legesélyesebb prémium tápok. A napi gyógyszeres kezelés is fontos, valóban egyedi, hogy egy-egy cicának összetörve a táplálékban, vagy fecskendővel befecskendezve, esetleg a tablettát a nyelvgyökre téve lehet a leghatásosabban beadni. Sokszor segít, ha egy-egy infúziós kezeléssel javítunk a vesebeteg cicák állapotán, közérzetén, előfordul, hogy ezután otthon hetekig jobb a helyzet.

Állatorvosával és Önnel együtt remélem, hogy sikerül még jobb állapotba hozni a cicát. Mindehhez kívánok sok kitartást és szerencsét.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993