daganat

2019.08.09.

Tisztelt Doktor Úr! A 10 éves, 3 kilós nőstény yorkshire terrieremnek emlődaganata van. A műtét előtt mindkét tejlécben éreztem a kis csomókat, mondták a rendelőben, hogy el kell távolítani és ivartalanítani kell, de szerencsére korán észrevettük. A műtét után mondta a sebész, hogy csak az egyik oldalon észlelt csomókat (furának tartottam, de nem kérdőjeleztem meg). Most a varratszedés után pár nappal szépen gyógyul a seb így meg mertem tapogatni a megmaradt oldalt, és legalább 4 csomó van benne. Az orvos mondta hogy 2 hét múlva műthető is, és azért nem egyszerre távolították el a két oldalt mert nem lehet ekkora sebet képezni (ez számomra hihető is, csak mivel nem tájékoztattak előzetesen mindenről így ezt is kétségbe vonom). Tehát a kérdésem az lenne, hogy valóban így van ez? Illetve, hogy ha az eltávolított daganat nem rosszindulatú gyanús (gondolom ezért nem kérték a kivizsgálását) akkor vélhetően a másik oldali sem, tehát lehet hogy nem kell műteni újra? Borzasztóan megviselte a kiskutyámat az altatatás és maga a procedúra, feleslegesen nem tenném ki ennek újra.

Igazság szerint vannak klinikák, ahol az egyoldali tejléc eltávolítását , majd néhány hétel később az ellenoldali emlősor eltávolítását részesítik előnyben, ezt a műtéti technikát uralják, végzik biztonságosan. Ezen a klinikán felesleges, sőt esetleg kontraproduktív lenne kierőszakolni a kétoldali emlőléc egyidejű eltávolítását.

Más klinikákon a kétoldali emlőléc eltávolítását rutinszerűen, nagy számban és biztonságosan végzik.

Az eltávolított emlőduzzanatok szövettani vizsgálata minden esetben melegen ajánlott. Tőbb duzzanat esetén előfordulhat az is, hogy gyulladásos-, jó- és rosszindulatú tumorok egyaránt jelen vannak egyidőben egy kutyában.

Semmiképpen nem felesleges procedúra a másik emlőléc eltávolítása. Még ha most nem is rosszindulatúak a terimék, hónapok-évek alatt ezek rosszindulatúvá válhatnak (malignizáció) és az esetek többségében sajnos válnak is.

Az ideális döntés az Önök esetében is a fiatalkori ivartalanítás lett volna. Ezesetben nagy eséllyel elejét vehették volna a mostani műtéteknek – de a jelenlegi helyzetben is ajánlott mindkét oldali teljes emlőléc eltávolítása és az ivartalanítás is, mert így van meg az esélye annak, hogy a most 10 éves kutya ideális esetben további 10 évig Önökkel maradhat.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993