Cica zihál

2019.09.02.

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Egy hete kaptunk egy kb. 2-3 hónapos kislány cicát. Nagyon eleven, játékos, jó étvágya van, pisi, kaki rendben, úgy tűnik. Lehet, talán, hogy kicsit keveset iszik, bár annyira nem tudom megfigyelni, hogy mennyit. Amit észre vettem, hogy zihál, jár a kis nyelve olyankor, mint a kis kutyának, nagyon szapora a szívverése, látom a hasán is, gondolom, mikor kifárad, mert inkább, akkor veszem észre. De láthatólag, ez őt nagyon nem zavarja, játszik tovább. Félek, jelenthet ez valami komolyabb gondot, vagy esetleg ez a nagy meleg is hozzájárulhat. Az egyik testvérkéje állítólag allergiás. Ami még feltűnő, hogy nagy a hasa, és kemény. Akik, hozták azt mondták, hogy 1 hónapja volt féreghajtva, talán szükséges volna most megint. Meg néha köhög, mintha fel akarna köhögni valamit, főleg mikor megsimogatom. Az előző cicámnak is volt ilyen tünete. Ez jelenthet valamit? Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel: Zsuzsa

Őszintén szólva a jelenlegi hőségben a legtöbb makkegeészséges fiatal cica is zihál némi játék közben ill. utána. Persze a lényeg abban áll, ha láthatnánk, hogy kortársai/alomtársai ugyanabban a környezetben hasonlóan viselkednek-e, vagy hozzájuk képest súlyosabb a helyzet. A kitelt pocak és a köhögés is aggályos jelek.

Azt kell ajánlanom, hogy keresse fel állatorvosát. Ha ő megvizsgálhatja a kölyköt, kiderül, hogy beteg-e, vagy csak a hőség okozza a tüneteket. Ha lázas, beteg a kölyök, úgy állatorvosa remélhetőleg néhány napos kezeléssel meg tudja gyógyítani.

A 2-3 hónapos kölyök egyszeri féreghajtása nem elegendő. A kölyköket 2-3 hetes időközökben több alkalommal kell féreghajtani, külső parazita mentesítése is ajánlott és a védőoltások beadását is ajánlott megkezdeni. Mindezek után kb féléves korban már az ivartalanítás is elvégezhető.

Macskatartóknak

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993