Vesebeteg cica

2019.09.18.

Tisztelt Doktornő! Idős cicámat policisztás vesebetegséggel kezeljük. Kapott infúziót, illetve mirzaten 15mg tablettát háromnaponta egy negyedet étvágyjavításra. Mivel nagyon levert, kedvetlen volt, csak gubbasztott, így tegnap visszavittük az orvoshoz, ahol kiderült, hogy egyik foga be van gyulladva. Kapott gyulladáscsökkentő szirupot, mivel az orvos szerint az altatásos foghúzást nem élné túl. A cica eszik rendszeresen, de csak kb. napi egy tasak vesekímélő eledelt.(RC-t és Hills-t) Mivel egy soványabb, és gyengébb így az lenne a kérdésem, hogy mit tudok neki adni, amitől egy kicsit hízna? Kaphat valami pasztát? És ha igen, milyet, ami nem károsítja a veséjét? Esetleg pl. tejfölt a tasakos eledelek mellé? (Főtt marhahúst, vagy főtt csirkemellet néha adok neki, abból eszik.)Jól gondolom, hogy az egy tasak eledel kevés? Köszönöm a válaszát.

A mindkét vesén jelentkező policisztás vesebetegség sajnos nem gyógyítható, a legjobb kezelés is legfeljebb a betegség lezajlásának lassítására alkalmas, azaz a tünetek lassan rosszabbodnak, a beteg cicák fogynak, majd elveszítjük őket. Nincs olyan gyógyszer, táp ami megfordíthatná a folyamatot, sajnos nem szoktak a betegek kicsit sem hízni.

A cica állapotáról, állapotának változásáról az Ön által leírt otthoni viselkedés, és tünetek mellett a gyakori kontrol vizsgálatok (vér/vizelet labor és ultrahang) ad tájékoztatást. Átmeneti állapot ill. hangulati javulást az Ön által is említett infúziós kezelések és a folyamatos otthoni gyógyszeres kezelések szoktak adni. Vesekímélő tápot több gyártó is kínál, ezeket akár váltogatva érdemes megpróbálni a cica kondícióját megtartani.

Sajnálom, hogy ilyen tragikus betegséggel kell küzdeniük.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993