Hugyuti fertozes

2019.10.13.

Udvozlom Onoket! A kovetkezo problemaban kerem a segitseguket, Angliaban elek 8 eves, ivartalanitott vizsla kutyammal. Tavaly januarban egy nagyon komoly hugyuti fertozessel kezeltek, ket honapig kapott antibiotikumot es kezelest, melyben egy szakkorhaz is reszt vett az antibiotikum kovetkezteben kialakult veseproblemak miatt. Nagyjabol 3 hete ismet kezdottek a tunetek, a kutya folyamatos vizelesi ingerrel kuzd, de tobb az inger, mint a vizelet. Mintaval egyutt vittuk allatorvoshoz, ahol megint fertozest allitottak meg, most ket het antibiotikum kezelest kapott tablettaban, illetve egy antibiotikum inekciot meg az orvosnal. A tunetek ket nap alatt eltuntek, a kezeles utan a kutya vizelete tesztje negativ volt. Ma ejjek a tunetek azonban ujra kezdodtek. Van esetleg barmilyen segitseg, amit a hetkoznapokban tudnek alkalmazni, hogy erositsem a kutya ellenallo kepesseget vagy megelozzuk a fertozest? Naponta 3szor visszuk a kutyat setalni, kozte pedig idonkent “kiengedjuk pisilni” a haz melletti fuves teruletre. Termeszetesen az allatorvost ismet felkerssuk. Valaszuket elore is koszonom, tisztelettel: Eva

Sajnos szinte bizonyosan nem lehetünk okosabbak, mint a kinti kollégák, és specialista, akiknek ráadásul kezében vannak a vizsgálati eredmények és így testközelből ismerik az esetet.

Mi azt sem tudhatjuk, hogy a húgyúti fertőzést milyen baktérium okozta, mire volt az érzékeny, mire rezisztens. Nem tudjuk, hogy volt-e, van-e a sok vízivás és pisilés (PD/PU), nem látjuk a vér- (hematológia, biokémia) és vizelet (sűrűség, pH, üledék, citológia, bakteriológia …..) laboreredményeket, esetleges hasi ultrahangeredményeket – nem tudjuk még azt sem, volt-e egyszer is láza a kutyának, milyen a kondíciója, van-e más tünete, társbetegsége.

Az a helyzet, hogy a visszatérő illetve kiújuló húgyúti fertőzéseknek sokszor más elváltozás, betegség áll a hátterében. A középkorú, ivartalanított nőstény vizsla fogékonyságát sok és sokféle baj okozhatja pl szív/keringési elégtelenség, hám metaplázia/tumor, más onkológiai betegségek, endokrin betegségek, gócos bakteriális fertőzés, allergiás- és autoimmun betegségek, ….. és még én is folytathatnám, kinti orvosai ennél lehet, hogy hosszabb listáról beszéltek.

Az interneten a kelleténél is több immunstimuláns, táplálékkiegészítő csodaszerről van elérhető információ, ezek közül szinte bármelyik ártalmatlan, de érdemleges pozitív hatása csak kevésnek lehet. Ha ezek közül kellene egyet, vagy néhányat az itthon elérhetőek közül mondanom úgy az lehetne pl a Vetri DMG cseppek, az Immunovet, és húgyúti fertőtlenítő teák, (ha meg tudnák itatni ez utóbbit napokon át a kutyával). Nem ezekben látom azonban a megoldást, a végleges gyógyulás esélyét, hanem sokkal inkább abban, ha orvosainak sikerül elérni a pontosabb diagnózist. Orvosaival együtt mi is azt reméljük, hogy mielőbb sikerül a diagnózis és minél egyszerűbben sikerül megoldani is a problémát.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993