"Pavelosz"

2019.10.22.

T. Doktornő / Doktor úr! Bejár hozzánk a nyaralóba egy nagy vadkandúr. Az ételt elfogadja, megfogni nem lehet, viszont most valami baja van, elvinnénk a dokihoz – csakhogy ha valahogy el is kapom a jómadarat, biztosan bepánikol, és meg is utálna minket. (fél éve szelidítgetjük..) Valami baj talán a fogával lehet, nyálzik, nehezen eszik, a mancsával piszkálja a száját. Az állatorvos 20km-re van tőlünk, tehát valahogy be kellene nyugtatózni a macsekot. Konkrét kérdésem az lenne, hogy mivel Frontint tudok szerezni, ezzel próbálkoznék – alkalmas-e ez a szer macskánkak is? És ha igen, mennyit keverjek az ételébe? Jól megtermett, legalább 6 kilós macskáról van szó.. Ha a Frontin nem használható, mivel próbálkozzak, ami kellően erős is, beszerezhető is, és nem lesz tőle baja a macskusznak? Előre is köszönöm a tanácsot, tisztelettel: H. Péter

Elvileg többféle szert (Feliway, Calmex, Relaxan ….) is megpróbálhat – de ezek egyike sem jelent biztos megoldást a bizalmatlan, félvad macska esetében. Értem ezalatt, hogy ezen szerektől egyetlen vad macska sem lesz szelíd bárány, és a nyugtalanság, vadság, stressz sem fog eltűnni teljesen.

A leírtak alapján azonban kétségtelenül szükség van az állatorvosi vizsgálatra és kezelésre. Minthogy a szereket is állatorvosánál tudja beszerezni, a legokosabb az lenne, ha az ő véleményét és segítségét kérné ezügyben. Az én véleményem egyébként az, hogy a befogadott, betegséggel küzdő kandúrt akár nyugtatók nélkül és a bizalomvesztés árán is érdemes lenne befogni, jól működő, biztonságos  macskahordozóba helyezni és mielőbb eljuttatni állatorvosához.

Ha túljutnak a mostani betegségen, akkor melegen ajánlott lesz a védőoltások és parazitamentesítések, valamint az ivartalanítás elvégzése is. Mindezek többszöri állatorvosi vizitet igényelnek, tehát a cica legjobban teszi, ha mielőbb elfogadja,  megszokja a “törődést”. A legkockázatosabb az lenne, ha a minden bizonnyal beteg kandúr “kíméletből” nem jutna el állatorvosához.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993