Csivava szívgyógyszer

2019.10.28.

Kedves Doktornő/Doktor Úr! Másfél kilós 15,5 éves csivavámnak mitrális szívbillentyű problémája van, emiatt szívmegnagyobbodása is van. Három-négy éve szed gyógyszereket, panaszmentes. Az orvos, akihez jártunk, a következő dózist állította be: A nap reggel 3/4 Vetmedin 1.25mg este 1/2 Vetmedin 1.25mg + 1/2 Cardalis 2.5mg B nap reggel 3/4 Vetmedin 1.25mg + 1/4 Fursemid 40mg + 1/8 Verospiron 25mg este 1/2 Vetmedin 1.25mg + 1/2 Cardalis 2.5mg és ezek így váltakoznak. Doktorúr úgy gondolja, hogy ez a dozírozás a mai napig OK, ezért így adtuk neki. Már régóta vannak visszatérő bélgyulladásai, ami miatt speciális étrenden van (nincs csirke, tojás, tartósítószerek, hagyományos táp, stb), kizárólag főtt/sült sovány sertéshúsból készült ételeket kukoricalisztes sűrítéssel, zöldségeket eszik. Kúraszerűen probiotikumot és energiapasztát is kap, valamint naponta 5mg Qamatelt. Gyakran visszatérő bélgyulladása kapcsán és mivel elköltöztünk, másik orvoshoz kezdtünk járni, aki a bélgyulladás kezelésénél is fontosabbnak tartotta átállítani a szívgyógyszerezést. Azonnal leállította a Cardalis szedését és jelezte, hogy a Verospiront is el fogjuk hagyni végleg. A kérdésem a következő lenne: biztos, hogy jó ötlet megszüntetni a Cardalis és a Verospiron szedését? Úgy gondolom, mindkét orvos segíteni akar, de mégis egymásnak teljesen ellentmondó gyógyszerbeállítást javasolnak, én pedig jót akarok a kutyámnak és teljesen tanácstalan vagyok. Azt is szeretném megtudni, hogy a krónikus bélgyulladással (amit nem tudunk mi indukál, valószínűleg az öregség) mit lehetne kezdeni, mert már többször van rosszul a kutya, mint jól (napokig tartó hányás, hasmenés, hasfájás, elesettség, majd antibiotikum hatására újra jobban lesz, de nem kaphat kéthetente antibiotikumot). Nagyon köszönöm a válaszukat. Tisztelettel, Szalay Krisztina

A 16. életévében súlyos krónikus betegségekkel küzdő kutya esetében semmiképpen sem szabad internetes elmélkedések alapján dönteni.

Eredeti állatorvosa mellett súlyos érvek az évek óta tartó tünetmentes időszak, ugyanakkor ennyi idő alatt bőven kialakulhatott rezisztencia, vagy mellékhatás, és társult, vagy független betegségek is a kutyában, így az sem meglepő hogy új állatorvosa, pláne az új tünetek mellett más kezelést tart szükségesnek.

Szerintem pedig mindkét állatorvosa biztosan egyetért abban, hogy az idős Csivava további kezelését alapos, részletes, friss kivizsgálással lenne érdemes eldönteni. Értem ezalatt az újbóli kardiológiai felmérést, széleskörű vér-, vizelet-, széklet labort, de ha szükséges képalkotókat és egyéb kiegészítő vizsgálatokat is. Mi a távolból csak drukkolni tudunk a mielőbbi pontos állapotfelmérés, diagnózisok és megfelelő kezelések ügyében.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993