Üdvözlöm! Szeretném megtudni, hogy orvosként milyen csont adását nem ajánlja kutyának? Azt hallottam, hogy vannak olyan csontok melyek szállkásan törnek, ezért veszélyt jelenthetnek a kutyának. Előre is köszönöm válaszát!
Nekem állatorvosként természetesen van véleményem a csontetetésről. A kutya méretétől és korától igencsak függ az, hogy mennyit, mely és milyen korú állat csontját, nyersen, párolva, vagy főzve, sütve fogyaszthat egy kutya. Könnyen belátható, hogy egy 2 éves Rottweiler és egy 18 éves Csivava sem ugyanaz a kategória. Konkrét kérdésére a válasz pedig az, hogy a hosszú (csöves) csontok, főleg az idősebb állatokból származó baromfi, sertés, marha … lábszár-, comb-, kar-, … csontjai törnek éles széllel és okozhatnak problémát húsevőkben. A fiatalabb állatokból származó és lapos szerkezetű csontok (csigolya-, koponya-, borda-, medence-, … csontok) ebből a szempontból kevésbé aggályosak. A kutya etetéséről sokkal többet megtudhat, ha Dr. Fodor Kinga, Mit egyen a kutyám? című könyvét megvásárolja és elolvassa.