bóbita

2008.03.26.

Üdvözlöm! Szeretném megtudni, hogy orvosként milyen csont adását nem ajánlja kutyának? Azt hallottam, hogy vannak olyan csontok melyek szállkásan törnek, ezért veszélyt jelenthetnek a kutyának. Előre is köszönöm válaszát!

Nekem állatorvosként természetesen van véleményem a csontetetésről. A kutya méretétől és korától igencsak függ az, hogy mennyit, mely és milyen korú állat csontját, nyersen, párolva, vagy főzve, sütve fogyaszthat egy kutya. Könnyen belátható, hogy egy 2 éves Rottweiler és egy 18 éves Csivava sem ugyanaz a kategória. Konkrét kérdésére a válasz pedig az, hogy a hosszú (csöves) csontok, főleg az idősebb állatokból származó baromfi, sertés, marha … lábszár-, comb-, kar-, … csontjai törnek éles széllel és okozhatnak problémát húsevőkben. A fiatalabb állatokból származó és lapos szerkezetű csontok (csigolya-, koponya-, borda-, medence-, … csontok) ebből a szempontból kevésbé aggályosak. A kutya etetéséről sokkal többet megtudhat, ha Dr. Fodor Kinga, Mit egyen a kutyám? című könyvét megvásárolja és elolvassa.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993