Tisztelt doktor úr! A kutyáimnak pár hete hentesnél, elméletileg emberi fogyasztásra alkalmas kacsafarhátat vettem kiegészítésnek a vacsorához, amit nyersen kaptak meg. Pár napi adagot hagytam a hűtőben, a többit fagyasztóba tettem és fokozatosan szedtem ki. Ma este vettem észre, hogy az egyik farhátban maradt tüdővel valami van. A tüdőállomány belül és kívül tele volt olyan fehér színű kemény állagú valamivel, ami engem leginkább a viaszra emlékeztetett, de annál keményebb volt. Most nagyon meg vagyok rémülve, hogy fertőző beteg lehetett a madár és esetleg a kutyáknak lesz valami baja a nyers hústól. Mit gondol, mi ez? Van alapja a félelmemnek vagy megnyugodhatok?
Nem kizárt, hogy tüdő- és mellhártya gyulladás jelét (nagy fehérjetartalmú, megalvadt váladék) látja a kacsában. Ez alapján az sem kizárható, hogy a kutyára is veszélyes kórokozó van jelen a kacsa farháton. Elsősornban a hasonló problémák miatt érdemes minden kutya/macska etetésre szánt húsfélét előzően hőkezelni. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a kutya gyomrának pH-ja, enzimei a legtöbb kórokozót elpusztítják, de egyrészt nem mindegyiket, másrészt pedig a tápcsatorna sérülésein keresztül is történhet egészségkárosodás. Most annyit tehet, hogy figyeli a kutyáit és bármi (!) szokatlan jel észlelése esetén jelzi állatorvosának a történteket.