vemhes szuka kullancs elleni védelme

2011.04.15.

Tisztelt Doki,
Mi a legbiztonságosabb módja, ha fedeztetés előtt álló, vemhes vagy szoptató szukámat védetté szeretném tenni a kullancsok által terjesztett betegségekkel szemben?? Cseppenthetek e, ha már tüzel a szuka? Mely termékek, illetve összetevők kerülendők, melyek biztonságosak? A vele együtt élő többi kutyámat kezelhetem e a szokásos spot-onnal, vagy az ő kezelésükön is változtassak a tenyésztési időszakban? A nem megfelelő termék alkalmazása milyen konkrét következményekkel járhat a kölykökre nézve?
Válaszát előre is nagyon köszönöm!

A tüzelő szuka esetében bármely terméket használhatja – erre nem tér ki egyetlen termék hazsnálati utasítása sem.

Kérdésével kapcsolatosan gyakorlatilag 3 kategória létezik. Vannak termékek, amelyek 1.) nem alkalmazhatóak vemhes és szoptatós kutyára (Duowin contact cseppek, Bolfo nyakörv,por), vannak termékek, amelyek esetében a hazsnálati utasítás nem tér ki erre a kérdésre, vagy annyit ír, hogy “ártalmatlansága nem igazolt” (Advantix, Promeris Duo, Advocate cseppek, Kiltix nyakörv) és vannak termékek, amelyek alkalmazhatóak vemhes és szoprtatós kutyákra is (Frontline és Frontline combo, Stronghold cseppek, Scalibor nyakörv).

Az első két kategóriában a kölykök fejlődési rendellenességei és szervi (idegrendszer, máj, keringés, vese) károsodásai nagyobb valószínűség szerint alakulhatnak ki, míg a 3. kategóriában a ilyen veszélyek nem állnak fenn a szerek hazsnálatával összefüggésben.

A “legbiztonságosabb” termék lehet akár a Frontline, vagy a Stronghold, vagy a Scalibur nyakörv és hogy ezek közül melyiket érdemes az Önök esetében alkalmazni, az attól is függ, hogy a környezetükben mennyi a kullancs és, hogy a kullancsok, bolhák mellett milyen egyéb parazitákkal érdemes számolni.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993