Fred87

2011.04.18.

A kutyám tünetei kb. 1,5 hónapja kezdődtek. Derült égből villámcsapásként epilepsziás roham lépett fel nála. Ekkor nem tulajdonítottam neki komolyabb figyelmet, gondoltam örökletes dologról lehet szó. (kb. 1-2 hetente ismétlődőtt) Azonban 2 napja egymás után háromszor is fellépett nála a roham (azóta nem). Ugyanakkor a kutya \”viselkedésében\” furcsa változásokat tapasztaltam. Először is rendkívűl falánkká vált. Olyannyira, hogy felszedi a fűcsomókat a kerből és megeszi egy az egyben földestül, száraz ágakat próbál elfogyasztani és apró kavicsokat is rágcsálni kezdett. Ezen kívűl nyugtalan lett, amikor egyedül van szinte szüntelenül szűköl és néha ugat is, amíg valaki ki nem megy hozzá. Ekkor erősen odabújik az adott személyhez, nyaldossa és ugrál rá. Olyan is előfordult, hogy megugatott azért, hogy magára hagytam. Szinte állandóan járkál, parancsszóra nem nagyon hallgat. Inni is rengeteget iszik, néha esetlenül mozog, botladozik.
A tünetek alapján laikusként központi idegrendszeri megbetegedésre gondolok. Kérdésem az lenne, hogy van e olyan konkrét betegség, amire ráillik a felsorolt tünetegyüttes?
Mielőbbi válaszát előre is köszönöm!

Állatorvosának is első gondolata lesz az idegrendszeri tünetek alapján az idegrendszeri betegségek sora.

Akár klasszikus, idiopatikus epilepszia is kialakulhatott a kutyában – de hasonló epileptiform tüneteket okozhat mérgezés, agyvelő- agyburok gyulladás, tályog, koponyaüregi daganat, parazita, vérömleny … szív- keringési zavar, májelégtelenség … és sok egyéb. Sőt az sem kizárt, hogy a klasszikus epilepszia mellett a nagy és perverz étvágyat és sok vízivást különálló endokrin és/vagy belgyógyászati betegség okozza.

Talán a felsorolás hosszából is látszik, hogy a kutyában jelentkező konkrét betegséget kitalálni szinte lehetetne. A kutya részletes vizgsálatával lehet szűkíteni a kört, majd diagnosztizálni a betegség(ek)et. Ezután lehet eaz esélyeket, megoldásokat megbeszélni.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993