Rudi a bulldog

2011.04.19.

Jó napot kívánok. Nem rég magunkhoz vettünk 1 fiatal kan francia bulldogot. Volt már pár fajta kutyánk az évek során, de ilyen nyomott orrú még sosem 🙂 az egyik nap a kutyafuttatón az egyik gazda megjegyezte hogy szájzárat kaphat ha baj van. Ez igaz? Tényleg így van? Mi a teendő szájzár esetén? Mert jól elég jól kijönnek a másik kutyusunkkal, de kajánál szoktak morogni egymásra. Ezért természetesen teljesen külön választottuk őket kajáláskor, másutt kapnak enni. De ha netán bármi baj lenne (mert sajnos a keverék kutyusunk kicsit kötözködő, igaz inkább a szíjjon szembe jövőkkel) tudjam mit kell tenni. Mivel én még sosem találkoztam ezzel a jelenséggel. Persze ha ez a probléma nem áll fenn ennél a fajtánál akkor csak örülök, de azért elgondolkodtam hogy fogalmam sincs hogy mi a teendő ilyen esetben. Válaszát előre is köszönöm.

Számtalan ehhez hasonló okosságot hallhat a kutyafuttatón … de a fiatal francia bulldog kan életét, egészségét számtalan egyéb ok nagyságrendekkel jobban veszélyezteti. Ha ez a fiatal bulldog kan jól szocializált idegen emberekkel és kutyákkal szemben is, akkor pedig a sétáltatása másokra sem jelent veszélyt.

Szájzárat (a rágóizmok görcsös záródását, vagy inkább összezárását) a bulldog félék és egyéb kutyák is produkálhatnak izgalom. Ha ez kutyák marakodásakor zajlik, akkor a legjobb eséllyel egy vödör vízzel, vagy slaggal lehet tenni ellene. Tudom, hogy ezek ritkán állnak rendelkezésre egy kutyafuttatón – de emellett csak azt tudom leírni, hogy mit ne tegyenek, ha összemar két kutya. A gazdik ne sikítozzanak, hisztériázzanak körülöttük, más kutyák se acsarkodjanak a környezetben – és ha nincs víz a környezetben, akkor anélkül, hogy a kutyák közé nyúlnánk, póráz segítségével, vagy kabát, pulóver letakarásával kell a kutyákat széthúzni egymástól. Ha ezek egyike sem lehetséges, nem működik, akkor még mindig jobban járnak, ha fegyelmezetten megvárják a bunyó végét (ami ritkán eredményez komoly sérülést) mintsem a gazdik magukat, egymást is összeharapdáltassák, vagy kutya tömegverekedés alakulna ki.

Hosszú, egészséges életet kívánok a (minden bizonnyal jól szocializált és jó fej) Rudinak.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993