epiduláris avagy euthanázia ? 2.

2011.04.21.

Kedves Doktor úr! Kb. egy hete \” eutanázia?\” címmel írtam Önnek 14 éves, ivartalanított szuka kutyám több hónapja tartó véres, rózsaszínes nemi szervi csöpögéséről. Több vizsgálat történt, ami végül tévúton hólyaggyulladás felé vitt el bennünket, és a kezelés is e felé irányult. Újabb fizikális vizsgálat, ami ma történt immár hüvelydaganatot diagnosztizált. A vizsgálat után nagyon vérzett a kutyus, ami még most is ( délután) tart., bár már csillapodott. Jövő hétre van megbeszélve a műtét. Az állatorvosunk a kutya korára való tekintettel bóditást követően epidulárisan szeretné a műtétet elvégezni. Esetleg ha nem válik be az epiduláris akkor gázzal folytatná. Ezekkel kapcsolatban szeretném doktor úr véleményét/tanácsát kikérni. Tényleg létezik kutyáknál epiduláris érzéstelenítés? Mennyire megbízható, nem bénulhat le tőle az állat örökre? Illetve még azt, hogy nem sok ez egy idős állatnak, hogy bódítják, epidulárist kap, és még gázt is ha nem működik az előző? Mi van ha a daganat mondjuk a húgycsőre is ránőtt? Nagyon szépen köszönöm a válaszait.

Örülök, és a kutya sorsa szempontjából nagyon fontos, hogy kiderülhetett a tünetek oka, diagnosztizálták a hüvelydaganatot.

Állatorvosa a kutya ismeretében és a vizsgálati adatok birtokában tudja, hogy mennyiben kockázatos az altatás és a műtét. Ahogyan 90 éves embereket, úgy nem fiatal kutyákat és macskákat is rendszeresen altatni, operálni szükséges – és szerencsére egyre kevésbé megterhelő, veszélyes altatási módszerekkel dolgozhatunk mi állatorvosok is. Mindennapos, hogy öreg állatokon a gyógyszeres premedikáció után gázos altatást alkalmazunk és hogy minél kevesebb szert kelljen alkalmazni, helyi érzéstelenítést is érdemes lehet alkalmazni. A leírt kombinációt azért alkalmazzuk, hogy összességében kevésbé legyen megterhelő, mintha pl csak injekciós szerek nagy dózisával altatnánk.

Állatorvosa a hüvelytükrözés alkalmával láthatta, hogy a hüvelydaganat mennyire közel helyeződik a húgycsőnyíláshoz. Műtét közben nyilván behelyez egy hólyagkatétert is és remélhetőleg a teljes daganatot sikerül eltávolítania. Ő látta és vizsgálta a kutyát, biztosan nem lehetetlen feladatra vállalkozik.

Az eltávolított daganat szövettani eredménye is fontos adat lesz a kutya esélyeit illetően.

Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993