lili

2011.05.03.

Kedves Doktor Úr!
10 hónapos magyar vizsla \”lányunk\” megváltozott viselkedéséről kérem tanácsát. Egy nagyon elven, játékos, bújós kutyusként került hozzánk 7 hetes korában.
Előzmények: 7 hónapos korában az ivartalanítás után 2-3 héttel kullancs csípte meg (nem vettük észre). Egyik este összerogyott, attól fogva nem evett, nem kelt fel. Másnap az orvos babéziózisra gyanakodott, meg is kapta az Imisol szurit. Nem lett jobban, nyálkahártyája kifehéredett, beságult. A nagyfokú anémia miatt 5-ször kapott infúziót. A babéziózist azonban sem a vérvétel, sem a kávészínű vizelet nem mutatta ki, de a vérkép eltérései erre utalhatnak. A lyme kór tesztet is kértük, ez negatív lett. Szerencsére végig ivott és pisilt, a veséi működtek. A szörnyen elesett kutyánk aztán egyszer csak lábra állt, visszatért az étvágya, kedve. Ez utóbbi azonban fokozatosan romlik. Játékossága velünk szinte teljesen leállt. Nem apportíroz, amit régen ő maga kezdeményezett nem labdázik stb. Sokszor hosszú perceken át csak áll és bambul előre. Bár odajön hozzánk, de többnyire kitér simogató kezeink elől. Néhány alkalommal nagyfokú remegés jött rá. Mintha vacogna. Nyakára kiltix örvet
tettünk, de körülötte nyak, mellkas, lapocka irányában a szőr simasága megváltozott, ezért levettük, hátha allergiás lett rá. Egy hét után úgy tűnik javul a szőre. Van chipje, ami érdekes mód már lehaladt a mellkas-láb közötti gödörbe, néha erre a területre érzékeny, egy nyomás, ütés játék közben például, feljajdul.
Amire még a régiek szerint reagál: a póráz \”indulunk sétálni\”, legyek-bogarak-békák, és a kutyabarátaival való találkozás. Ilyenkor fáradhatatlan, vidám, játszik, birkózik. Hogy e levelet írom, annak az az oka, hogy tegnap már csak bánatosan álldogált legjobb kutyajátszótársa mellett, nem lehetett fáradt, hiszen egész nap a kertben volt. Szóval olyannak írnám le, mint egy 10 éves kutya, nem pedig egy 10 hónapos. Ennyit nem komolyodhatott.
Mire lehet gondolni Ön szerint, mit javasol?
Előre is köszönöm megtisztelő válaszát.
Sz. Tímea

Nagyon sok mindenre kell gondolni részletes leírása alapján … A legkézenfekvőbb lehetőség, ha a korábbi súlyosfokú vérfogyottsággal járó betegségnek maradt vissza szövődménye vese-, máj-, vagy szívelégtelenség formájában.

Ha a korábbi súlyosfokú betegségtől eltekintünk, természetese egy sereg független új betegség is jelentkezhetett a fiatal szukán pl álvemhesség, gennyes méhgyulladás, fertőző-, és vagy parazitás betegségek … bármi.

A Lili részletes állatorvosi kivizsgálása (fizikális vizsgálatok, vér/vizelet/széklet labor, egyéb kiegészítő vizsgálatok …) hozhat diagnózist és ezután lehet a gyógyításról beszélni.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993