magyar vizsla

2011.05.25.

Tisztelt Doktor úr!
7 hónaposan ivartalanított szuka kutyámon a tüzelés jelét vettem észre. Először rózsaszín kocsonyás, ma meg már vérzést látok. Az orvos elmondása szerint a petefészkeket távolította el. Ezt azonban megkérdőjelezem ezek után, és elkeseredettek vagyok, feleslegesen vetettük alá a műtétnek a kutyánkat. Most vigyem vigyem vissza a kutyát, hogy rendesen ivartalanítsa – még egy tortúra, izgalom? Vagy így marad és vemhes lehet, meg minden lehet, amitől óvni szerettük volna ezzel a beavatkozással? Vizeletből kimutatható, hogy tüzelésről van szó vagy esetleg veseproblémáról?
Köszönöm válaszát

Ha a hüvelyből a leírt véres jellegű váladék folyik – az valóban lehet akár tüzelés jele is, ezesetben petefészek, vagy petefészek részlet megléte feltételezhető – és lehet a húgy-, nemi szervek sokféle gyulladásos ( akár banális hüvely, vagy hólyaggyulladás) akár daganatos elváltozása is a háttérben, vagy a véralvadás zavarával járó számtalan betegség (dikumarol mérgezés, májelégtelenség, veleszületett betegségek ..) egyike, másika.

Azaz korántsem biztos, hogy feleslegesen operálták a kutyát, vagy “nem rendesen” operált állatorvosa.

Állatorvosa a kutya részletes vizsgálatával (többek között vér-, és vizelet labor vizsgálattal, esetleg ultrahang vizsgálattal, egyéb kiegészítő vizsgálatokkal) tudja kideríteni, hogy a lehetséges okok közül mi jelentkezett a kutyánál. Úgy is dönthetnek közösen, hogy szaporodásbiológus, vagy belgyógyász specialistára bízzák a kivizsgálást.

Remélem, hogy mielőbb fény derül a tünet okára és azt is, hogy könnyen megoldható a bibi.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993