hüvelydaganat

2011.06.22.

Tisztelt Doktor úr! Korábban \”eutanázia\”, majd pár napja\” Búcsú?\”
címmel írtam 14 éves ivartalanított kutyám erős bűzös nemi váladékozásáról. A kutyát ápr.-ban megműtötték hüvelydaganattal, azonban rá 1.5 hónapra kiújult a daganat, visszatért a bűzös-véres folyás, kutyámnak fájdalmai voltak és kedvtelen volt, így úgy döntöttünk, hogy újra megoperáltassuk, ami múlt pénteken történt. A műtétet jól viselte, visszatért belé az élet, újra csillognak a szemei, futkározik, elötte mozdulni sem akart ,szóval már ezért megérte. Sajnos nem tudom örömünk meddig tarthat, ugyanis nem sikerült minden daganatot eltávolítani, ezért valószínű, hogy újra ki fog újulni. A szövettan eredménye: kifekélyesedett high-grade leiomyosarcoma. A dokink azt mondta, ha újra előjön, ismét megoperálja, ha ilyen jól viseli a beavatkozást. Ön szerint meddig humánus ezt folytatni? Természetesen én is azt szeretném, hogy minél tovább velünk maradjon, de ameddig úgy látom, hogy kutyusom sem adja fel. Olvastam a \” Publikációk- rovatban, hogy a leiomyosarcoma nem ad áttétet, e
z valóban így van? Jelenleg vitaminokat, és Vetri DMG Liquid cseppeket kap. Étvégya remek. Doktor úrtól kérném a véleményét ezen üggyel kapcsolatban!

Örülök, hogy korábbi szomorú jeligéjű kérdései változtak, és főleg annak, hogy a kutya állatorvosa segítségével esélyt kapott az életre.

Valóban a leiomyosarcomák a hüvely (méh, bél …) falának izomrétegében helyileg invazívan növekednek és csak igen késői stádiumban képeznek nyirokcsomó, majd távoli áttéteket. A legnagyobb veszély a helyi kiújulás veszélye.

A kiújulást megakadályozni, vagy legalább késleltetni a leírt szerek mellet helyi sugárkezeléssel lehet leghatékonyabban. A kiújult tumort lehet és érdemes újraoperálni.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993