stoma

2011.07.08.

Tisztelt doktor úr! Már többször leveleztem Önnel, 14 éves rosszindulatú hüvelydaganattal(leiomiosarcomával) küzdő kutyámról( Eutanázia, Búcsú stb címmel). A probléma a következő: először ápr -ban műtötték kutyámat, de sajnos 1.5 hónap sem kellett és kiújult a daganat. Aztán jun. közepén ismét műtét, de varratszedésre már ismét jelentkezett a bűzös -véres váladékozás, ami azóta is fennáll. Szóval immár csak két hét telt el a kiújulásig. Most nagyon törjük a fejünket, mert elaltatni nem szeretnénk, viszont egyértelmű hogy hullámokban jelentkező levertsége fájdalmat sejtet. Étvágya rendkívül jó, a cicákat is figyelgeti. Szóval ha lenne más egyéb baja, nem enne, stb, könnyebb lenne a döntés az eutanázia irányában. Viszont az sem állapot, hogy 2-3 hetente újra és újra operálni a kiújuló daganatot. Ezért felmerült egy olyan lehetőség, hogy a hüvely eltávolítása és ezáltal a húgycső
kivezetése a hasfalra. Erről szeretném a doktor úr részletes véleményét, milyen mellékhatások lehetnek, nem tömödik el a beültett cső, fertőzés, életminőség, műtéti bonyolultság, hiszen nem fiatal kutyáról van. Állatorvosunk azt is említette, hogy a hüvelynek van egy pár centis szakasza, ami a méhcsonkhoz kapcsolódik, azt nem tudja eltávolítani. Akkor tulajdonképpen ott is lehetnek már ráksejtek és ugyanúgy felütheti ott is a fejét. Vagy maradjak a pár hetenkénti operációnál, ami gondolom eléggé megviselő egy idős szervezetnek. köszönöm szépen tanácsát, válaszát.

Emlékszem az esetre és arra is, hogy mindig is az állatorvosával történő folyamatos konzultáció és a vizsgálatok fontosságára igyekeztem felhívni a figyelmet.

Hasonló esetekben a radikális operációt sokszor érdemes kiegészíteni sugárkezeléssel és/vagy gyógyszeres kezeléssel.

A most kialakult helyzetben is ugyanazt írhatom, a kutya egésztest onkológiai kivizsgálása ajánlott és ennek eredmélnye alapján pontosabban lehetne megítélni, hogy műtétre, sugárkezelésre, vagy gyógyszeres kezelésre van-e szükség – vagy ezek mindegyike is legfeljebb lassítani tudja a betegség lezajlását.

Honlapunk Publikácik rovatában még olvashat a témában.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993