Kacor 2.

2011.07.14.

Köszönöm válaszát.

A kandúr megerősödött, hízott, de félszemére teljesen megvakult. A másik szemével sem lát túlságosan. Más macska körvonalait látja, de nem tudja, ismerős macska-e, vagy idegen. Tájékozódni is nehezen tud. Korábban nesztelenül járkált, most pedig csörömpöl. Mindenre rálép. Bizonytalan a mozgása, és sírdogál.

Szeretném tudni, milyen kilátásai vannak egy vak kandúrnak. Nem kellene-e fontolóra venni az ivartalanítást, hogy ne kelljen verekednie más kandúrokkal.
Az oltás azért maradt el, mert amikor az első oltást a kandúr megkapta, előtte az anyamacskát is oltottuk. Az anyamacska állapota az oltás után rohamosan romlani kezdett, végül elpusztult. Rendszeresen vittem az állatorvoshoz, hogy nincs rendben, de mindig megnyugtatott. Még a halála előtt három nappal is rendben találta. Másnap már futva vittem, akkor fogta meg először a hasát, és kiderült, hogy a veséje öklömnyi.
Mivel az anyamacska halálát az oltásnak tulajdonítottam – az oltás előtt vidám volt, életerős – a kandúrt már nem mertem megkockáztatni.
Az anyamacskát 6 évesen oltattam először, mert amikor kicsi volt, az akkori állatorvos nem oltotta be mondván, hogy az drága és fölösleges.

Évekkel később találtam állatorvost, aki végigoltotta a macskákat – köztük az anyamacskát is. Az akkor oltott macskák közül kettő még él, mindkettő ivartalanított anyamacska.

Az oltások 2008 őszén voltak NOBIVAC FORCAT oltóanyaggal kétszer, és RABISIN -nel egyszer.

Szeretném tudni, mi a teendő ilyen esetben. Lehet-e emlékeztető oltást adni a két korábban már oltott macskának. Kell-e előtte valamilyen vizsgálatot végezni? Elegendő-e egyszeri emlékeztető oltás, vagy újból két oltást kell-e adni nekik, hogy ellenanyag termelődjön.
Szabad-e a kandúrt oltatni, vagy inkább ne kockáztassak? Az utóbbi években évente egyszer nagy sérülése van, amit hetekig kezelni kell, hogy rendbejöjjön. Meglepődtem írásán, miszerint ilyen kandúr 2-5 évig él. Szeretném, ha a macskáknál szokásos 12 évet megérné.

Májusban hozzánk szegődött egy fél éves kis kandúr. Egy kilós csontváz volt. Most több, mint 4 kg, lassan megnyugszik, és a többivel is összeszokik. Az oldalán kiújult egy tályog – most nedvedzik. Szabad-e ezt a kandúrt is oltatni. Mielőtt hozzánk szegődött csak egy-két hétig lehetett kint. A viselkedéséből itélve elkóborolhatott, de az is lehet, hogy kitették.

A macskákat rendszeresen bolhátlanítom és féregtelenítem : Profender ill. Advocate pipettával, és Cestal tbl.-val.
A Cestal tbl-ra az állatorvos azt modta, hogy rezisztencia alakul ki, mert évek óta forgalomban van. Mit használjak helyette?
A gyógyszertárban kimondottan nekem rendelik, mások a városban nem használják. Én azért bízom benne, mert úgy tudom, magyar gyártmány.

Összesen 6 macskám van : 3 ivartalanított macska, és három kandúr. A macskák egykorúak – kettő oltott (2008-ban) egy oltatlan. A kandúrok 8 éves (ő a vak), féléves ( most jött) és egy kétéves (ő is oltatlan). Mi a teendő?

Szemspecialista állítólag Kassán és Nagyszombatban van. Nekünk tehát a legközelebbi szakállatorvos Budapesten lehet. Léván lakunk. Nagynénémék Budafokon. Sokat nyaraltam Budafokon gyerekkoromban. Keresztapám a 7. kerületben volt főállatorvos, de már kb. 20 éve nem él.

Várom válaszát

Üdvözlettel

Geönczeöl Zsuzsa

Jól feladta nekem a leckét azzal, hogy előző levelezésünket kitörölte, de azért megtaláltam eredeti június 23.án Kacor jeligével lezajlott lezajlott levélváltásunkat …

Rengeteg kérdést tett fel, legnagyobb részükre megtalálja a választ, ha elolvassa honlapunk Publikációk és Tudnivalók menüpontjainak írásait.

Szóval a 8 éves félvak kandúrt most is érdemes ivarttalanítani a további macskabunyók elkerülése céljából. Korábbi levelében az adatlap kitöltésekor azt jelölte be, hogy a kandúr oltatlan – ezért bíztattam a védőoltások rendezésére. Ezt most is érdemes megtenni. A fiatal kandúrt is érdemes ivartalanítani, rendszeresen védőoltásokban és parazitamentesítésben részesíteni. A Cestal tabletta jól használható manapság is. A macskák védőoltásai nem (sem)okoznak vesedaganatot és/vagy vesecisztát.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993