Zippo dei Medici

2011.07.26.

Kutyám az utóbbi kb. 3 hétben időnként kihányja az ételét. Szinte rögtön, de max. 20 perc után. Ezt a hányást csak egy-két összehúzódás előzi meg és már kint is a vacsora. A sétáink során ha teheti füvet eszik, alig lehet leállítani erről. Füvet ugyan eddig is evett, de nem volt hányós.
Előzmények: Kb. 3 hete nyaralni voltunk egy erdős, vidéki tanyán. A kutyánk nagyon élvezte a szabadságot és sokat tekerget. Egyik nap 8 kullancs volt a testében a kullancsriasztó szer ellenére. Ezeket eltávolítottam és a továbbiakban kullancsnyakörvet is tettem rá, de lehet, hogy valamivel megfertőződött. Az is lehet, hogy valamit megevett az erdőben.
Voltam vele itthon az állatorvosnál, az alábbiakat állapította meg: hasi UH alapján nagy lép és máj. Nyomhatja a gyomrot, amit ha jól emlékszem gázosnak is ítélt az orvos. Vérvétel is volt esetleges babesiosis fertőzés vizsgálatára. Ez negatív lett. Az orvos döntése az lett, hogy szedessek a kutyával 2*1/2 Cerucal nevű hányáscsillapítót és diétáztassam a kutyát, rizzsel keverjem az ételét,napi 3 alkalommal etessem, mindíg csak kicsit. Azt gondolom, hogy ezek a tanácsok mind jók és most követem is az orvosi utasítást.
Kérdésem: ha már így van és a kutyám mája és lépe ilyen beteg, nekem van-e teendőm. Tudok-e segíteni pld. egyéb készítményekkel, vitaminokkal ezen az állapoton. Hiszen az jó, hogy most éppen a Cerucal segíti őt, hogy jó irányba folytassa az étel az útját, de nem élhet folyamatosan ezen. Nincs semmi teendőm? Nem a folyamatos száraztáp okozta a nagyobbodást? Lehet, hogy jobb lenne, ha ezentúl mindíg főznék neki külön valami alig ízesített, könnyű ételt. Nem tudom.

A hányás kutyáknál (is) az egyik legáltalánosabb tünet, betegségek, anomáliák tucatjai okozhatják.

A nagy dilemmát ezesetben az okozhatja, hogy – különösen a kullancsos előzményeket figyelembe véve – babéziás lehet-e a kutya. Az (egy alkalommal végzett?) vérkenetben nem találtak kórokozót, ezért, ha jól értettem elmaradt a babézia ellenes kezelés (Imizol injekciók), pedig a megnagyobbodott máj és lép alapján nem kizárt a babézia fertőzés. A vérkenet mellett persze hematológiai és biokémiai vizsgálatok is szükségesek az okok tisztázására.

Állatorvosa nyilván szintén tisztában van mindezekkel így biztos vagyok benne, hogy akár ismételt részletes vizsgálatokat (fizikális vizsgálatok, volt egyszer is lázas a kutya?, vér/vizelet labor, hasi ultrahang, egyéb kiegészítő vizsgálatok …) fog ajánlaniannak tisztázására, hogy babéziózis, vagy egyéb betegség (máj/veseelégtelenség, gyomor/bélrendszeri idegentest, fekély, daganat … helyzetváltozások, betüremkedés … vagy táplálási anomália, idegrendszeri betegség … mérgezés …) okozza-e a bajt.

Én is örülnék, ha “csak” diétával meg lehetne oldani a problémát és remélem, hogy nem nagyobb a baj.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993