komplikált

2011.07.27.

Jó napot! Szeretném megkérdezni, hogy szuka kutyák ivartalanítási vágása csak hosszanti csíkban lehetséges? Szóval kifejteném bővebben. Találtunk egy idősebb golden keverék szukát. Jelenleg tüzel és ha véget ér szeretnénk ivartalanítani. De a probléma, hogy ahol fel szokták vágni ilyen műtéteknél, ott egy kb sárgadinnye nagyságú daganat van neki. Állatorvosunk még korábban azt nyilatkozta a daganatról, hogy nem szívesen bolygatná meg, mivel ilyen nagyméretű a daganat már saját érhálózattal rendelkezik és nagy a vérveszteség kockázata. És a kutya is idős. Aztán otthon elgondolkodtam, hogy akkor milyen módon lehet végrehajtani az ivartalanítást? Persze legjobb a daganat eltávolítása lenne. Szóval lehet máshol felvágni a kutya hasát ivartalanításhoz? köszönöm

Egy szuka ivartalanításának megszokott, legelterjedtebb módja a hasüreg középső vonalában a köldöktől hátrafelé mintegy 8-15 cm-es hasfali seben keresztül történik.

Néhány állatorvos ettől eltérően, horpasztájéki seben keresztül, vagy akár endoszkóppal is el tudja távolítani a petefészkeket – és a hasfalon akadályként jelentkező inoperábilis (?) daganat mellett is lehetséges sebet készíteni. Tehát elméletileg nincs akadálya a petefészkek eltávolításának alternatív módokon sem.

Azonban, helyesen látja, a daganat mielőbbi műtéti eltávolítása az ivartalanításnál is fontosabb teendő. Inkább erre koncentráljanak. Állatorvosa a kutya részletes vizsgálatával tudja felmérni a kutya onkológiai betegségét és az esetlegesen fennálló egyéb kockázati tényezőket. Mindezek alapján lenne érdemes dönteni a kezelésekkel,operációval kapcsolatosan. Mindezekről honlapunk Publikációk rovatában még olvashat.

Az eset sajnos jól példázza a korai ivartalanítás fontosságát. Ha ez megtörtént volna, akkor most nem kellene erről a problémáról beszélni.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993