Hyperthyreosisos cica

2011.08.02.

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

A 8 éves, ivartalanított cicám túlsúlyos (kb. 6,5 kg) volt, ezért vérvizsgálatot kértem. A vizsgálat kimutatta, hogy a cica Hyperthyreosisos, ráadásul a fehérvérsejt száma is rendkívül alacsony. Az állatorvos műtéti beavatkozást javasolt (a praxisában ez az első ilyen eset).
Kérdéseim a következőek lennének: van-e esetleg más gyógymód, illetve, mennyi idő állhat rendelkezésünkre a műtét eldöntéséig, tekintettel a cica egészségére és műthetőségére? Utolsó kérdésem pedig az lenne, hogy előreláthatólag milyen költségekkel számolhatok? Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:

Nem tudok egyértelmű választ adni kérdéseire, hiszen a diagnózishoz sohasem elegendő a laborleletek értékelése, ahhoz mindig kell a páciens vizsgálata, kórelőzményi adatai és sokszor egyéb kiegészítő vizsgálatok eredményei is. Ez összességében mindig csak a kezelőorvosnak áll rendelkezésére.

Nem tudom, hogy valóban pajzsmirigy túlműködése van-e a cicának, ha igen, nem tudom, hogy egyoldali, vagy kétoldali hyperplázia, esetleg daganat okozza-e. Nem tudom, hogy nincs-e egyéb betegség is jelen pl a csökkent fehérvérsejtszám akár vírusos fertőzést (pl: panleukopénia) is jelenthet.

A hyperthyreózis általában testsúly csökkenéssel jár, létezik gyógyszeres és radiojód kezelés is, és többféle műtéti megoldás – ráadásul ugyanazt az egyoldali (vagy kétoldali) pajzsmirigy lebeny eltávolítást egyik klinikán x (vagy y) öszegért , másik klinikán akár 3x (vagy 2.5y) összegért végezhetik el. A hyperthyreózisos macska esetek többsége idült eset, van egy-két hét ami idő alatt finomítani lehet a diagnózist és fel lehet készíteni a pácienst a műtétre, néhány esetben a jelentősen megnagyobbodott (daganat, ciszta) pajzsmirigy lebenyt sürgősen el kell távolítani, ha légzési, nyelési zavarokat okoz. A pajzsmirigy betegségek súlyossága is “ég és föld” különbözőségeket mutathat – ahogyan egy nyaki sérülés is lehet felületes karcolás, vagy mély szöveti rétegeket is érintő …

Sajnálom, hogy nem lehet egyértelműbb választ írni.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993