Pötyi

2011.08.02.

Tisztelt Doktor Nő/Úr

Én azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy van egy édes Pötyi nevű kan cicám, 5 éves ez eddig semmilyen betegsége nem volt. Én péntek este tudtam meg hogy a cicám leukózisos.

Előzmények: Három hete vettük észre, hogy a cicám járásnál imbolyog, kocsiba be, állatorvoshoz elvitük. Az orvos megállapította, hogy a cicus patkánymérget evett kb. 5-napja.
Tünet: A nyálkahártya és a nyelv porcelán fehér volt. A szem alatti részén fehér volt. Doktor úr azt mondta, hogy vérszegénység jele./a patkányméreg vérszegénységet okoz többek közt, stb.…/
Kapott K1 vitamint ill. véralvadás elősegítő gyógyszert. Másnap szintén megismételte a vitamin és gyógyszer beadást. Azt vettük észre, hogy a cica otthon, mindig nyalja a betont. Hogy miért a doktor úr se tudta megmondani. Cicus két nap múlva elkezdett enni és inni, úgy tűnt, hogy felépül.
Visszavituk az orvoshoz, minden rendben csak a szem alatti rész volt fehér még. Doktor úr mondta, hogy még nem indult meg a vörösvérsejtképzés.
Egy hétre rá ismét imbolygó járás tapasztaltunk nála, ismét állatorvos a test hőmérséklete 35. 6 Celsius-ra esett le, megint K1 vitamin és májvédő paszta. Adott otthon szájon beadható K1 vitamint 5-napra. Cica 5 napig megint jobban lett, majd belázasodott /40. 4 c/és a mandulái megdagadtak. Orvoshoz visszavive antibiotikum+lázcsillapító. Másnap contról a cica hőmérséklete 35. 4 Celsius. Azóta nem eszik, és nem iszik, még fecskendővel is nehéz beadni neki a folyadékot. Orvos csak rázta a fejét, adott neki étvágyfokozott. Ő nem érti ezt?

Fogtam a cicust elvittem egy másik állatorvoshoz, belenézett a szájába és mondta leukózisos, a pajzs mirigyei meg vannak dagadva és nem a mandulái. Kapott a tarkójába injekciót, de ez csak pár napig használ, mondta a doktor, és ismét visszaesik. Elmagyarázta, patkányméreg ledöntötte az immunrendszerét, és leukozis vírus aktivizálódott.
Egyébként az orvos azt mondta, hogy gyógyíthatatlan és javasolta hogy altassuk el.
Olvastam, hogy ez halálos betegség a macskáknak.
Tegnap vettem neki Béres minera cseppet és Vas komplex forte vitaminokat, most ezeket adjuk neki.
Ma a cica eszegeti a nyers csirke májat és iszik is.

Kérdésem a következő doktor nő /úr:
Interneten olvastam, immunrendszert erősítő készítmények (pl. Vetri DMG, Immunovet) adása jótékony hatású, akár éveket nyerhetünk vele macskánk számára.

Index.hu lapon az alábbi terápia javasolt.

„A kezelés első fázisa a thuja mely immunredszer erősítő hatásáról ismert.
A 30 ch(30-as hígítás) vált be a leginkább, melynek alkalmazása a következő:

Ha a cica nagyon leépült állapotban van: naponta 3X4 golyó
ha csak diagnosztizálták, akkor naponta 3X3 golyó
Mellé,Arnica Montana30ch naponta 2X1 golyó +ivóvízébe 4golyó/dl
Ha a cica szájfekélyes akkor 2X1 golyó Mercurius30ch-t is kaphat.
Nagyon erősen elgyengült állapotban :2X1golyó Arsenicum Album30ch

Ezekkel együtt jár az echinacea-ragadós galaj-deutériumos víz oldat melyet gyártótól függően 30-30-40% -os arányban kell elkészíteni.
Naponta 2X1ml. fecskendőből szájon át (lassan adagolva)”

Remélem, tud segíteni, nekünk nagyon fontos Muki egészsége, mert nagyon szeretjük őt, és nem szeretnénk elveszíteni! Ha tudna segíteni tanácsával, azt megköszönném!

A Pötyinek ugyan 2 kezelőorvosa is van, valamint az interneten is rengeteg információt talált, de szívesen megírom a véleményemet.

A helyzet az, hogy leírása alapján nem kizárt, hogy rágcsáló irtószer mérgezése volt a cicának, az sem kizárt, hogy leukózisos cica – de még egy sereg egyéb vérfogyottsággal járó betegsége is lehet. A macska leukózist a kórelőzményi adatok, kórlefolyás, és tünetek alapján valószínűsíteni lehet az oltatlan macskánál, de a biztos diagnózis vérszérum mintából végzett laboratóriumi teszt-vizsgálat erősítheti meg. Erre a gyógyíthatatlan betegségre talált gyógymódokat az interneten, amely gyógymódok bármelyike “csodát tehet”, ha nem leukózisos a cica, és mindegyike csődöt fog mondani, ha mégis leukózisos a Pötyi.

Ha valóban a pajzsmirigyei megnagyobbodottak a cicának, akkor az sem kizárt, hogy pajszmirigy túlműködése (is) van, amit egészen máshogyan (gyógyszerekkel, operációval vagy radiojóddal) érdemes kezelni.

Segíteni csak tanáccsal tudok – elsőként egy biztos diagnózis kellene. Ha a vérteszt bebizonyítja, hogy leukózisos a cica, akkor alaposan át kell gondolni, hogy rendszeres állatorvosi kezeléssel meg tudják-e, meg akarják-e hónapokra, akár évekre tartani őt az életben úgy, hogy a többi cicára se jelentsen veszélyt a vírusürítéssel. Ha pajzsmirigy túlműködése van a cicának, akkor megvan az esély a teljes gyógyulásra is. Ha egyéb ok áll a háttérben mérgezések, tályogképződésel járó megbetegedések, más vírusfertőzés, daganat … akkor annak is ki kell derülnie, és csak ezután lehet az esélyeket, megoldásokat pontosabban megbeszélni.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993