Kuci

2011.08.03.

15 hónapos fiú Havanese kutyánk eddig minden védőoltást megkapott. A kombinált oltást nagyon megszenvedte, napokig beteg volt tőle. Az orvosa szerint valami allergia lehetett az oka a rosszullétnek. Ugyanakkor akitől vettük (országos hírű, elismert tenyésztő) még jobban megrémített, mert neki pusztult már el kiskutyája a kombinált oltás miatt. Mit tegyünk, a kombinált oltás nem kötelező, de a kutyánkat sem akarjuk veszélybe sodorni. A kutya egyébként teljesen egészséges, a kombinált oltás óta kapott már oltást veszettség ellen, és semmi gond nem volt vele.

Nem világos számomra, hogy azominózus védőoltás után klasszikus oltási reakció alakult ki túlérzékenység miatt esetleg a védőoltás (és szállítás, és vizsgálat okozta streszz) miatt lobbant fel a kutya meglévő, lappangó betegsége, vagy a védőoltástól nagymértékben független egyéb betegség jelentkezett-e az oltás körüli időben. Állatorvosa valószínűleg tisztában van azzal, hogy mi történhetett.

A kombinált védőoltások alapvetően nem veszélyeebbek, nem megterhelőbbek a kutya számára, mint az egykomponensű vakcinák – azaz a felsoroltak, bármelyike előfordulhat csak veszettség elleni oltás után is. A használható kombi vakcinák is többfélék, ha legközelebb másik gyártó termékét hazsnálja állatorvposa, máris minimalizálja a bármilyen védőoltás rizikóját.

A kombi oltások elhagyásából származó fertőző betegségek (főleg szopornyica, májgyulladás és parvo vírusos fertőzések) nagyságrendekkel nagyobb veszélyt jelentenek a Kuci számára, mint egy kellő óvatossággal elvégzett immunizálás.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993