Roncsi

2011.08.03.

Tisztelt Állatorvos!

13 éves tacskókeverék kutyám jobb hátsó lábánál borsónyi kifekélyesedett szövettani szaporulatot állapítottak meg. (Már legalább 2-3 hónapja láttam a duzzanatot, de eleinte alig volt látható, az utóbbi időben meg hirtelen elkezdett nőni). Betadinnal és Pana Veyxal kenegetem 1 hete, de eddig nem történt lényeges változás (kevésbé piros). A nyári hőség miatt csak szeptemberben távolítanák el a fekélyt.
Mivel munkanélküli vagyok, Ön szerint érdemes-e szövettanra küldeni a duzzanatot, illetve ha belevágok a műtétbe, ami mivel idős kutya, kockázatos az altatás miatt, anyagilag mennyibe kerülhet a kezelése? Ha netán rosszindulatú ez a daganat, akkor mennyi esélye van a gyógyulásra? Tud esetleg valami házi gyógymódot, ami segíthet? Korához képest (bár rendesen őszül) elég fürge a kutyus, állandóan szaladgál, alig várja a sétát, még mindig játékos, és eddig fertőzött kullancson kívül betegsége nem volt. Én úgy számoltam, hogy min. 16-18 évig még együtt leszünk, Ön szerint mennyi ideig él egy ilyen kutya?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Papp Judit

A műtét utáni szövettani vizsgálat ára töredéke a műtéti költségeknek, a betegség várható lefolyásának megismerése miatt igencsak ajánlott elvégeztetni.

Állatorvosa a kutya részletes vizsgálatával fel tudja mérni általános állapotát, ezzel a műtéti kockázatokat is megismerik és ki tudják választani a legkevésbé megterhelő altatási módszert.

Nekem sejtelmem sincs, hogy mennyire egyszerű a lábvég környékén helyeződő fekélyes duzzanat eltávolítása, mekkora sebet kell készíteni, kell-e ujjat/ujjpercet amputálni, el kell-e távolítani a megnagyobbodott térdhajlati és lágyéki nyirokcsomókat is, az injekciós vagy gázos altatási módszerek egyikét választhatják-e … milyen gyógyszereket, varróanyagokat, kötszereket … kell felhazsnálni stb … Ráadásul még ugyanaz a műtéti ellátás is különböző árakba kerülhet különböző rendelőkben és a műtét utáni kezelési tervek sem ismertek előttem, ezért nem tudom megítélni, hogy mennyibe kerülhet a Roncsi ellátása. Állatorvosa természetesen konkrét összeget fog mondani az adatok ismeretében.

Nem létezik házi gyógymód egy fekélyező, gyorsan növekvő, nem kizárt, hogy rosszindulatú tumor meggyógyítására. Az elmúlt hetekben a legkevésbé sem volt jellemző a nyári hőség, nem kizárt, hogy szeptemberben melegebb lesz.

Lábvégi helyeződéssel is többféle rosszindulatú tumor fejlődhet kutyákon. Ezek mindegyikére jellemző, hogy a korai felismerés és mielőbbi kezelés (operáció) esetén a legjobbak az esélyek a teljes felépülésére.

A 13 éves tacsi esetében, ha megkapj a gyógyuláshoz az esélyeket, akkor joggal várja, hogy együtt tölthetnek jónéhány szép évet, de a további 16-18 év azért valóságos csoda lenne.

Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában. Remélem, hogy a kutya mielőbbi ellátásre kerül és teljesen felépül betegségéből.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993