Rossz szokás?

2011.08.07.

Üdvözlöm!

10 éves yorkshire terrier (nagy méretű) nőstény, ivartalanított kutyánknál (egyszer már ellett) évek óta zajló jelenség a fenéken szánkázás (nyafogó hangot is ad ki hozzá néha) és a tappancsok rágása, nyalogatása (nem sérti fel a lábát, tehát tudja hol a határ, csak felületesen műveli). Ezek minden napos programok nála (már-már idegesítő). Álmából is, ha felébred ez az első, amit csinál. Rendszeresen (havonta viszem, bűzmirigy tisztításra, féregtelenítést is kap három havonta, kozmetikai kezelésben is 2-3 havonta részesül. Mivel szobakutya, a séták után vizes öblítést kap a nemiszerve, pofája és a tappancsa. Az a furcsa még, hogy a bűzmirigy kinyomása után is ugyan úgy viselkedik, már aznap. A szája (pofája) széle is viszkethet neki, mert sokszor vakarja, száraz is neki. Kapott már rá kenyőcsöt, hát ha gomba fertőzés. De ha állandóan nyalogatja a tappancsát, lehet oda-vissza fertőzi magát? Tehát nagyon tanácstalan vagyok, mert egészségileg nagyon odafigyelek a kutyámra, hogy
minden fontos kezelést megkapjon. Szőre nem hullik, fülét sem vakarja. Kissé ugyan elhízottnak ítélik, pedig csak egyszer kap enni, konzerves kutyatápot, meg van neki száraz táp is, de ehhez ritkán nyúl hozzá. Csirkehusos ételeket is már kiiktattuk az étrendjéből. Mozgás igénye nagyon kevés. Úgy kell noszogatni, ha levisszük sétálni, hogy haladjon. Inkább ül és nézelődik. Csak a macska látványa izgatja fel annyira, hogy szaladjon pár métert. 🙂
Gondoltunk már allergiára is. Egyszer kapott már enyhébb szteroidos kúrát, ekkor kevesebb volt a panasz, de olyan más lett a kutyusunk tőle, mint aki le lett nyugtatózva. Vagy csak furcsa volt, hogy nem nyüzsög annyit a fura szokásaival.
Ezt nem akartuk folytatni, mert a szteroidos kezelés egy 10 éves kutyánál, ráadásul ne is sovány termetű, talán nem a legjobb megoldás, ha az élethosszát nézem.

Elnézést a hosszú levélért, de csak így tudtam mindent felvázolni, hogy valamennyire képet alkossak a kis kedvencünkről. Erre a problémára keressük a válasz már évek óta, hogy a gazdival van a gond, vagy a kutyussal. Mi az amit még tehetnénk, hogy mindannyiunknak jobb legyen.

Köszönöm válaszukat! Ildikó

Nem gondolom, hogy rossz szokás lenne a tünetek hátterében. Az allergiás betegségek is jogos felvetés, mégha nem is csirkehús allergia, vagy nem is táplálékallergia a bűnös – de sok egyéb betegség pl atópia, parazitás/gombás/bakteriális fertőzések, endokrin betegségek … is állhatnak a háttérben.

Az allergiás betegségek esetében is pontosabb diagnózis kellene és azután lehetne nem tüneti, nem szteroidokkal történő kezelést folytatni. a felsorolt többi betegség esetében is csak szisztematikus vizsgálatok hozhatnak diagnózist, majd gyógyulást. Még az sem kizárt, hogy nem is egy betegség zajlik a kutyában.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993