Szöszi

2011.08.30.

Kedves Doktor úr!
8 hónapos Cavalier King Charles spániel kutyámat két hónappal ezelőtt vittem orvoshoz a bűzmirigy problémájával. Kétszer kellett visszavinnem még, de rövid tünet mentesség után megint szánkázik. Nagyon nem szeretném ha ez a probléma állandósulna, az orvos szerint sajnos van esélye. A műtéti eltávolítástól viszont ugyanúgy féltem, mint az ivartalanítástól. Mi a véleménye egy igen jó pedigrees kutya esetében? A bűzmirigy eltávolítása talán nem jár olyan súlyos visszafordíthatatlan következményekkel, mint az ivartalanítás.
Az injekciós fogamzásgátlásról érdeklődnék, annak vannak-e olyan káros következményei, ami miatt ezt is erősen meg kell fontolni?
Köszönettel:
Anita

Ha biztosan a bűzmirigyek visszatérő gyulladása miatt szánkázik a kutya, és a nem-sebészeti módszerek nem vezetnek tartós eredményre, akkor nem látok más megoldást, mint a sebészeti eltávolításukat. A bűzmirigyek eltávolítása megszokott esetben nem jár negatív következményekkel. A nem-sebészeti módszerek azonban többfélék, valójában csak Ön és kezelőorvosa tudják azt, hogy ezek mindegyikét kimerítették-e már. Árnyalhatja a képet, hogy egy kutya nem csak bűzmirigy gyulladás miatt szánkázhat, de több egyéb betegség is járhat ezzel a tünettel.

Az ivartalanítás témájában lényegesen eltér a véleményünk. Sajnos azt kell mondanom, hogy azokat a szukákat, akiket fiatalon nem ivartalanítunk, azokat később, idősebb korukban, betegségek miatt kell jóval nagyobb kockázatokkal, többízben is megoperálnunk a petefészkek-, méh-, és emlők gyulladásos és daganatos elváltozásai miatt. Igazi ritkaságszámba megy az a nem-ivartalanított szuka, aki elkerüli ezeket az időskori operációkat. Fajtatiszta, családtagként tartott kutyák esetében is ez a helyzet, sőt tenyész szukák esetében is melegen ajánlott az ivartalanítás a tenyészidőszak befejeztével.

Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993