Jonny

2011.11.24.

Tisztelt Doktor Úr!

11 éves Golden Retriver kutyámat múlt héten vittel el röntgenre mert sokszor fuldoklás szerű tüneteket produkált eleinte evés után, majd később spontán is és néhányszor vérzett az orra is. Nyár eleje óta csinálta ezt, akkor csak félrenyelésre gyanakodtunk, majd szeptemberben megnézte az állatorvos, de rendellenességet nem talált, így most a tünetek ismétlődése miatt röntgent javasolt. A röntgen kimutatta, hogy a jobb orrjáratában nagy méretű daganat található. A szövetminta eredménye ma érkezett meg, adenocarcinoma-t találtak. A röntgen után kapott antibiotikumot és orrcseppet, mert az orra gyulladásban volt, valamint prednisola-t amit azóta is kap. A fuldoklásai nem ismétlődtek a gyógyszeres kezelés óta. Műtétet és sugárterápiát nem javasoltak a kora miatt, valamint én sem szeretném ennek kitenni. A kérdésem az lenne, hogy a műtét és sugárkezelés nélkül mennyi ideje lehet még? Olvastam a Culevit neveztű készítményről, amelyet kutyákon is alkalmaznak, szeretném megpróbálni, b
ár az anyagiakat tekintve nem olcsó, de nagyon szeretném ha még velünk maradhatna és a tünetei enyhülnének. A levegőt sokszor hangosan veszi, ezt hallani de az általános állapota jó, korához képest nagyon jó kondiban van és a kedve is változatlan. Nagyon szeretnék rajta segíteni, anélkül, hogy szenvedésnek tenném ki. Ha van bármilyen javaslata, szívesen venném.

Ha kizárják a műtétet és a sugárterápiát (meg a kemoterápiát) akár a kutya kora, akár más ok miatt – ezzel gyakorlatilag minden hatékony kezelési módszerről lemondtak. A tüneti kezeléssel, vagy a sok tucat lehetséges kiegészítő kezeléssel (Culevit, Avemaar, deutérium csökkentett víz, oxigenált víz, pi-víz … CV-247, Vetri DMG, Béres Minera, gombakivonatok, Aloe vagy Noni termékek … Ayurveda, homeopátiás termékek …) akár együttesen adva sem várható lényeges eredmény. Ezen a területen zavarbaejtően sok javaslatot, tanácsot kaphat és annyi elmondható majd mindegyikról, hogy teljesen ártalmatlan termékekről van szó.

A kutya onkológiai betegségét a röntgen és szövettani (citológiai?) eredmény birtokában nem lehet kellő pontossággal látni. Nem lehetünk biztosak a primer tumor méretében az esetleges nyirokcsomó és távoli áttétek meglétében – márpedig ezek ismeretében lehet megítélni azt, hogy kezelés nélkül ill csak tüneti/kiegészítő kezeléssel vagy bármi egyéb kezeléssel mi lehet a betegség lefolyása.

A mi adataink között van néhány 15 év feletti Golden kan is, Ön szerint is jó általános állapotban van a kutya. Én megértettem, hogy ellenérzései vannak a sebészeti-, sugár- és talán a kemoterápiás kezelésekkel kapcsolatosan de nem osztom azt a nézetét, miszerint ez a szenvedéssel lenne egyenértékű.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993