Junior

2011.12.09.

Tisztelt Doktor Úr!
Junior nevű 2,5 éves ónémetjuhász, kan kutyám miatt bátorkodtam írni Önnek! A kutyus nyáron sokat bujkált a kerti növények közt,talán emiatt a nyaka felső részén az állatorvosunk szerint begyulladt egy faggyúmirigy, amit 2 héttel ezelőtt kitisztítottak. Ekkor lettünk figyelmesek a nyaka alján lévő ( nyirokcsomó ? ) megduzzadására. Junior állatorvosa Augmentint írt fel neki, amit napi egyszer kellett adnunk. Az antibiotikum szedésének 8. napján kutyám arca felduzzadt, alig kapott levegőt. Mivel hétvége volt, egy másik orvost keresünk fel, aki leukémiára, esetleg linfomára gyanakodott, hiszen a kutyát megvizsgálva az egész testén talált \” daganatokat\”. Vér- és szövetmintát vett, amit Budapestre vittem, laboratóriumi vizsgálatra. A gyors eredmény megdöbbentő volt, hiszen sem leukémia, sem linfoma gyanúja nem áll fenn. Akkor mi lehet? A nyaki nyirokcsomója annyira megduzzadt már, hogy nehezen eszi meg a pép szerű ételeket is. Közérzete változó. Ma kapott egy gyulladáscsökkentő
injekciót és 5 db Enroxil Flavour 150 mg-os tablettát, amiből naponta egy darabot kell adnom neki.
Igazából már nem tudom mitévő legyek, hiszen sok állatorvossal felvettük már a kapcsolatot, s mindenki mást mond. Egyben egyet értenek: ilyen fiatal kutyánál nem szokott előfordulni ilyen jellegű betegség. Kérem, ha van valami ötlete, segítsen nekünk, Junior ugyanis nem csak a mi kutyánk, de a tanítványaim ( 6-7 éves gyermekek ) is nagyon aggódnak miatta! Köszönettel és tisztelettel: Fazekas Attila

És mi a vér és nyirokcsomó (citológia?, szövettan?) eredménye? Megértettem, hogy nem bizonyított a leukémia sem a lymphoma, de semmi eltérést nem találtak benne? Hihetetlenül hangzik számomra.

Tewrmészetesen van valami ötletem. A kutya sajnos legnagyobb esély szerint lymphomás fiatal kora ellenére és annak ellenére is, ha a nyaki nyirokcsomóból aspirációs citológiai mintavétel történt és a minta esetleg nem volt elbírálható, vagy nem találtak benne daganatsejteket.

Ismételt részletes vizsgálatokra van szükség. Fontos, hogy a kutya lázas-e, fontos, hogy újabb vérvizsgálat történjen és ezek a paraméterek összevethetők legyenek a korábbi eredménnyel. Egy felületes (pl térdhajlati) nyirokcsomót érdemes lenne eltávolítani, hogy szövettani eredmény lehessen – és legalább mellkasi röntgen, hasi ultrahang vizsgálat – de ideális esetben egésztest onkológiai képalkotás (szcintográfia, PET/CT, SPECT/CT) vizsgálat adhat pontos eredményt. Ha ezek mind megtörténnek, akkor kiderülhet a kutya betegsége, esélyei, és az esetleges megoldások is. Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993