Dörmike

2012.01.03.

Kedves Doktor Úr! Már többször kezelt, de visszatérő bélhurut, véres széklet a tünete a cicánknak, ősszel írtam is Önnek ezzel kapcsolatban, köszönöm az akkori válaszokat is. Dörmi 2,5 éves ivartalanított, lakásban tartott brit kandúr. Amikor elvisszük a cicát a véres széklet megjelenésekor, kap a vizsgálatok után gyulladáscsökkentő injekciót, antibiotikumot és bélflóra pasztát. Legutóbbi vizsgálaton hasi ultrahang, vérvétel és székletvizsgálat is történt. Eredmények: vérvétel: haematokrit érték nagyon alacsony, ultrahang: bélben és gyomorban szőrlabda, székletvizsgálat: patogén e.coli baktérium, legutóbb lázat is volt a vizsgálatkor. Az orvos szerint a szőrlabda okozza a bélhurutot, amitől véres a széklete, de az e.coli-t is ki kell kezelni, mert az is produkálhat ilyen tüneteket. Most bezopet pasztát kap a cica kétnaponta a szőrlabdára, enroxil tablettát az e.colira és florentero-t a bélflóra helyreállítására. Nagyon aggaszt a cicánk állapota, mert krónikusnak tűnik a betegsége, már harmadjára fordul ez elő az elmúlt negyed évben, mindig kap gyógyszert, de aztán visszatér a véres széklet és a gubbasztás, biztos fáj a hasa szegénynek. Meg szeretném kérdezni, hogy a Doktor Úrnak mi a véleménye a diagnózisokról? Végül is örülünk, hogy idáig is eljutottunk, hogy van diagnózis, mert korábban egyik orvos sem akarta megcsinálni az ultrahangot és a vérvételt, pedig lám mennyi mindenre fény derült amióta megvannak ezek a vizsgálatok… Várom szíves véleményét és válaszát. Kigyógyítható a cicánk ebből az ördögi körből? Megvannak a leletek elektronikusan, esetleg át tudom küldeni azokat e-mailben ha szükséges. Előre is köszönöm válaszát!

Számomra is teljesen hihető a diagnózis – jóllehet egyéb idegentest, vagy gyomor-bélrendszeri tumor az ultrahang vizsgálattal megtévesztően hasonló képet adhat.. A probléma az lehet, hogy konzervatív úton láthatóan nem oldódik meg a probléma és a hosszú hónapok óta fennálló betegség következményesen súlyos fekélyeket, vérfogyottságot, dysbakteriózist  … lázat, fájdalmat okoz. Előfordul, hogy a gyógyszerekkel el nem távolítható szőrlabdáktól műtéti úton kell megszabadítani egy-egy beteget.

Látatlanban, sőt csak a leletek átnézése alapján sem akarok azonban okoskodni – szinte bizonyos, hogy a cica jelenlegi állapotában kockázatos a műtéti megoldás, illetve  hánytatással/bélmozgatással/síkosítókkal/szőroldókkal van esély a gyógyulásra.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993