Bumi

2012.01.09.

Tisztelt doktor Úr! Egy shar pei kan gazdija vagyok: Bumi aki decemberben lett 9 éves. Röviden megprobálom összefoglalni az előzményeket és a mostani gondunkat: Bumi mindig is nagyon egészséges kutyus volt, minőségi kutyatáppal etettük ( Royal Canin), később 7 évesen Senior táppal ( Belcando és Josera). Évente megkapta az állatorvostól a veszettségi oltásokat. Sajnos december elején elkezdet furcsán reagálni az ételre, volt amikor szorulása lett, volt amikor kihányta a tápot ( pár órával később az étkezéstől) emészthetetlen állapotban. A vízelete mikor sárgás volt, mikor narancssárga. Elkezdett többet is inni, és kevesebbet enni. Állatorvosunkhoz vittük, aki első alkalommal uh vizsgálatot csinált, és egy 3 X 30 cm. " daganatot" alapított a vastagbélben. Egy nagy adag parafín olajat adott be szájon át Buminak, hogy kitísztuljanak a belei és következő nap újra megnézhesse uh-gon. Fél nappal később egy nagy adag székletett ürített, amire a doktor úr azt mondta, hogy valószinüleg az volt a " daganat" amit látott. Így nem készült új uh. vizsgálat. Sajnos a kutyám állapota nem javult, így vissza mentünk és vérvétel, labor vizsgálat történt. Következő nap meglett az eredmény, a paraméterek alapján hasnyálmirigy gyúlladásban szenved Bumi. Azek után egy drasztikus zsírszegény diétát kezdtünk az orvosunk ajánlatára: fött rízs, fött zöldségekkel és nagyon jól megfött csirke-pulyka mellfilé, vagy zsírszegény marha hús, semmi fűszer. Ezen kívül vásároltam Hill’s i/d gyógytápot és konzervet amiben max. 4,7 % a zsírtartalom. Mellette naponta kap 2-szer gyógyszert Neo-Panpur. 2 X 1. Ezt a diétát és gyógyszer kezelést dec. 22-én kezdtül el, amikor kiderült a baj. Sajnos nem látok nagy változást, sőt! Van nap amikor undorral szagolja az ételt és “elássa”, nem eszik semmit csak iszik vizet. Ilyenkor levert, fekszik és nem foglalkozik a külvilággal. Közetkező nap, eszik napi 4 szer is kicsi adagokat adok neki. Tegnap hányt sárga folyadékot, ha nem lettem volna jelen, mondanám hogy vizelet ( a színe alapján). Ma a székletben találtam 2-szer is alvadt vért:-( .. és ma sem evett semmit, estére belázasodott 40 C. Nagyon elvagyok keseredve, ezért írtam Önnek tanácsot kérni. Tudom, hogy nem működik a távgyógyítás, de talán van más ötlete diétával vagy kezeléssel kapcsolatban, vagy esetleg javasol más vizsgálatokat is. Előre is köszönöm a segítséget!

Nemhogy a távgyógyítás, de sajnos annak alapja, a távdiagnózis sem működik…

A leírtakból és a csatolt véreredmények alapján minden állatorvosnak betegségek tucatjai kell, hogy eszébe jusson. A kutya tüneteiért a babéziózis ugyanúgy felelős lehet, mint a prosztata ciszta, részleges elzáródást okozó idegentest, hasüregi/medencei helyeződésű tumor, mérgezések, májelégtelenség… hasnyálmirigy gyulladás… és sok-sok egyéb betegség, sőt az sem kizárt, hogy nem egy kórfolyamat zajlik a 9 éves, ezidáig makkegészséges, kan kutyában.

Én nem látok más esélyt, mint a Bumi mielőbbi ismételt kivizsgálását. Ha teljesen pontos a diagnózis és a kutya “csak” hasnyálmirigy gyulladásban szenved – akkor is fontos lenne látni, hogy miként változnak a vérparaméterek, kell-e, lehet-e változtatni a kezelésen, diétán.

Jelezze állatorvosának, hogy nem oldódott meg a probléma, és kérje további segítségét. Ha egyetértenek abban, hogy helyben kimerítették a továbblépés, megoldás lehetőségét, akkor kérje meg állatorvosát, hogy küldje a kutyát, belgyógyászati-, onkológiai- vagy képalkotó szakrendelésre. Az sem kizárt, hogy a részletes vizsgálatokhoz CT, vagy egyéb képalkotó vizsgálat is szükséges a betegség felismeréséhez és ezzel a megoldások, esélyek felméréséhez.

Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993