méreg

2012.01.13.

Tiszteletem! A következőben kérném segítségét: sajnos egeret fedeztük fel a spájz, konyha környékén. Raktunk ki neki patkánymérget( egérméreg nem volt otthon) természetesen úgy hogy a kutyáink ne férjenek hozzá. Pár napja már kint volt a méreg, amikor észrevettem, hogy a spájzban tartott már megbontott zsákos száraz kutyaeledelt az egér megmászta. Nem tudom, hogy ha esetleg a méreggel már kontaktusba került az egér és rámászik a tápra átviheti a lábával a mérget? Kidobjam a kutyatápot? Ha esetleg patkányméreggel mérgeződik egy eb milyen tünetei vannak és igaz e, hogy egyáltalán nem lehet segíteni a kutyán? köszönöm

Az egérmászta kutyatápot az eb visszautasíthatja a rossz szaga miatt, illetve ha nem, akkor a vizelettel, ürülékkel szennyezett eleség fertőzések (leptospirózis, coli fertőzés …) forrása lehet a kutya számára. Tehát nem az a probléma, hogy mérgezett egér mászta meg a kutyakaját. az egészséges egér ugyanolyen veszélyeket rejt.

A kutyás/macskás környéken kihelyezett rágcsálómérgeknek egyébként pedig az a legnagyobb veszélye, hogy a mérgezett rágcsálókat a kutyák/macskák levadásszák és megeszik. A húsevők érzékenyebbek a dikumarol típusú vérzékenységet okozó mérgekre, ezért egy mérgezett egértől egy macska, de még egy nagytestű kutya is súlyosan megbetegedhet, kezelés hiányában elhullhat.

A kutya/macska rágcsálómérgezés tünetei a nagyfokú elesettség, bágyadtság, étvágytalanság, elfekvés és a kifehéredő nyálkaháryták, esetleg vérzések lehetnek.  A kezelés sikere  attól függ, hogy mennyi mérget vett fel az állat, milyen gyorsan kerül állatorvoshoz illetve, hogy állatorvosának van-e lehetősége intenzív infúziós kezelésre, esetleg vérátömlesztésre. Az időben felismert és szakszerűen kezelt mérgezett kutyák és macskák legnagyobbrészt megyógyíthatóak. – ha a gondos tulajdonos időben észleli a bajt és hajlandó vállalni az intenzív kezelést.

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993