Ivartalanítás

2012.01.31.

Tisztelt doktor úr! December 24-én befogadtam ideiglenesen egy utcán kóborló súlyos, generális demodexes kan kutyát. Arra a kezelést kapja, el is kezdett javulni (szépen nő a szőr), nem ezzel kapcsolatos a problémám. A gondom az, hogy kétszer jelölt a lakásban, amit némi leszúrás után abbahagyott. Most újabban az ágyamat használja szobavécének. Egészen konkrétan rápisilt, immár másodszor. Nem jelzett, hogy ki kell mennie, csak fogta magát és mint egy pelenkára, a paplanom közepére végezte a dolgát. Arra gondolok, hogy az ivartalanítás esetleg segíthetne a dolgon, de nem tudom, hogy lehet-e őt most műteni? Visszavetheti-e esetleg a gyógyulásban? Nem tudom, jelent-e valamit, de a vizelet is olyan vízszerű, nem tipikusan büdös kankutya-vizelet, ezért nem voltam először biztos benne, hogy mi történt, de ma este sajnos biztos lett: láttam, mikor leugrott, a paplan meg nedves volt. Egyébként köldök-sérve is van, amire azt mondták, nem olyan súlyos, hogy azonnal műteni kelljen, elég lesz az ivartalanításkor. Válaszát előre is köszönöm.

A súlyosfokú, szisztémás demodikózisok hátterében szinte minden alkalommal immunhiányos állapot áll. Ez persze egy utcá kóborló kutya esetében lehet az éhezés, nélkülözés miatt is – de egyáltalán nem kizárt, hogy egyéb betegsége is van a kutyának.

Ha “csak” viselkedési zavar, jelölgetés áll a tapasztaltak hátterében, azt az ivartalanítás és az időközben alakuló jó kapcsolat Önök között akár meg is oldhatja.  Ha viszont immunszupresszáló betegség okozta a demodikózist is, akkor nem kizárt, hogy ugyanezen betegség okoz sok vízfogyasztást/sok vizelést akár inkontinenciát is. Az utóbbi két tünet akár önálló betegséget is jelezhet.  A hosszantartó gyógyszeres kezelésnek is lehetnek hasonló nemkívánatos mellékhatásai.

Jelezze megfigyeléseit állatorvosának és kérje tanácsát, segítségét ezügyben is.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993