frida

2012.01.31.

Tisztelt Cím! Két éves, agár(?)keverék kutyánál Cushing kórt állapítottak meg. Már a második vérvétel is megtörtént. Három hét után kerül sor a harmadikra. Másfél hónapos diéta hatására súlya/térfogata csökkent. Következő vérvétel eredménye után valószínű gyógyszerezésre kerül sor: Vetoryl(?) Kérdésem: Létezik-e a gyógyszeren/műtéten kívül más, hathatós,alternatív kezelési megoldás? Mielőbbi válaszát várom, köszönöm! frida

A Cushing-kórnak két fő típusa (centrális és peifériális eredetű) – ezeken belül a súlyosság tekintetében Ég és Föld különbözőségek adódhatnak.  Cushing kór alakulhat ki hosszantartó gyógyzsres kezelés (szteroidok) mellékhatásaként is.

Létezik olyan enyhefokú elváltozás, ami  akár spontán ,gyógyszerezés nélkül, vagy diéta hatására, vagy alternatív kezelési módszerekre is rendeződhet – és vannak olyan súlyos stádiumai a betegségnek, amelyek gyógyszeres kezeléssel és műtéttel is alig befolyásolhatóak, súlyosfokú egyéb szervi megbetegedések is társulnak.  A két végpont között persze sok átmenet lehetséges.

Sejtelmem sincs, hogy a fiatal kutya esetében milyen hematológiai-, biokémiai paramétereket mértek, mennyi a kortizol érték, történt-e Dexametazon suppressió és ACTH stimuláció, ultrahang és/vagy CT vizsgálat. A diagnózist végző és kezelést kezdeményező állatorvos kolléga tudhatja  ezeket az adatokat vagy ezeknek egy részét – ezért ő tud válaszolni arra, hogy milyen formájú, mennyire súlyos a megbetegedés, és a többféle kezelési módszer közül mi indokolt illetve mi lesz ezek várható hatása.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993