orrszárazság és szemvörösség (2 kutya)

2012.01.29.

Jó napot! 1 éves német közép spicc kan kutyusunknak 3-4 napja száraz az orra. Kicsit barnás színű lett. Egyébként a kutyának semmi baja sincs, teljesen rendben van. Azt szeretném kérdezni, hogy lehet-e valami komolyabb baj miatt nála ez egyfajta tünet, vagy esetleg olyantól is lehet mint, pl. a földtúrás. Mivel lehetne rajta segíteni, hogy újra nedves legyen az orra? A másik kérdésem az lenne hogy a 4 hónapos staffordshire terrier szuka kiskutyámnak bevörösödik a szeme pl. sétálás közben, húzásnál. Nem tudom hogy mitől van ez nála. A szeme belső csücskénél vörösödik csak be, de van amikor ijesztően vörös. Ez valami betegség lehet nála, vagy nem kell aggódnom mert ez az ilyen kutyáknál szokványos? Kérem válaszoljon mihamarabb.

A közhiedelemmel ellentétben a kutya (és macska) orrtükrének szárazsága nem jelez egyértelműen betegséget, tünetet, lázat – hiszen az orrtükör nedvessége, vagy szárazsága olyan külső dolgoktól is függ, mint a  hőmérséklet, légvonat. A pigment csökkenése, színváltozások önmagában szintén nem biztos, hogy betegség jele.

Erőlködés, izgalom, a nyakizmok feszülése  és a nyakörv szorító hatásának is lehet következménye az, hogy a fej-, nyak tájékon vérbőség, vérpangás keletkezik. Temperamentumos, erőteljes fajtáknál, egyedeknél mindez gyakrabban jelentkezhet.

A leírtak ellenére azt tanácsolom, hogy keresse fel állatorvosát, mondja el neki is észrevételeit és kérje a kutyák vizsgálatát. Ha mindkét egyed teljesen egészséges, akkor megnyugodhat – és megbeszélhetik az ajánlott védőoltásokat, parazitamentesítéseket, valamint az ivartalanítás előnyeit.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993