gerincsérv

2012.02.11.

Kutyusunk 12 éves magyar vizsla. 3 napja részlegesen lebénult a bal hátsó lába, doktorunk motoros ideg problémákra gyanakodott, de másnapra lebénult a másik hátsó lába is teljesen, így a gerincsérv lett a diagnózis. Injekciós kezelést, gyógyszereket kap. A kutya nem nagyon tudja elfogadni a helyzetet, így folyamatosan megpróbál felállni. Nem tud, de teljesen felspanolja magát, lihegés, magas pulzus lesz a vége. 2 napig nem is aludt, nem is pisilt(szobatisztasága miatt visszatartja, kinn meg ha fogjuk nem akar). Katéterezés lett a vége tegnap reggel. Azóta nyugtatózva van, főleg csak alszik, fekszik. Ma reggel annyi javulás volt, hogy a farkát megmozdította. Tanácsukat kérném, hogy ilyen helyzetben, ennyi idősen műtétet mennyire javasolnak? Illetve milyen esélyei vannak? Felénk (Pécs, Szigetvár) nem végeznek ilyen műtétet és diagnosztizálni sem tudnak pontosan, maximum olcsó röntgengéppel készítenek felvételt ,amin nem is biztos, hogy látszik az eredmény. Az ultrahangos vizsgálat során a többi szervét rendben találták, amúgy egészséges vidám kutyus. Szeretnénk mindent megtenni, hogy még lehessen pár boldog éve!Előre is köszönöm a válaszukat. -Sólyom Gábor

Ha a diagnózis a leírtak szerint a tünetek jelentkezése, változása alapján született, akkor ez egy feltételezett diagnózis, ami alapján megkezdték a tüneti kezelést. Teljesen hasonló módon jelentkezhet a gerincsérv mellett akár a prosztata megnagyobbodásával járó több betegség, hasüregi/medencei/gerinc daganatok, tályogok …. és több más betegség is.

Állatorvosa pontosan tájékoztatta, hogy a helyben elérhető eszközökkel milyen szintű diagnózis érhető el, és helyesen alkalmazta a tüneti kezelést a kutyán. A pontosabb diagnózishoz és ezáltal az esélyek pontosabb megismeréséhez MRI, CT, vagy SPECT/CT, PET/CT  vizsgálat lehet szükséges. Így ismerhető fel pontosabban a kutya betegsége, ezzel lehet pontosan látni az esélyeket. A kialakult aggasztó állapot miatt mielőbbi pontos diagnózis elérése lenne célszerű.

Honlapunk Publikációk rovatában még olvashat a témában.

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993