légcsőszűkűlet

2012.02.22.

Tisztelt Doktor Úr! Most lesz életemben először yorkshire terrierem. Hárman születtek az alomba, és elég hamar beleszerettem a kiválasztottamba. Ma viszont kiderült, hogy légcsőszűkülete van. Mégis őt szeretném választani, megmagyarázhatatlan okok miatt. 6 hetes, eddig 3* jelentkezett nála egy kis levegővétel probléma izgalmi állapotában, étkezés után. Érdeklődni szeretnék, hogy ezzel a betegséggel, ugyanaddig elélhet mint a többi egészséges yorki? Belehalhat? Mi az amit tehetnék érte? Választhatnám az egészséges yorki-t is, de ő az akihez húz a szívem. Szeretnék minél többet megtudni erről a problémáról. Kinőheti még? Laikus szemmel nézve még ez annyira gyakorinak nem mondható reakció nála, de persze nem vagyok szakértő. Köszönöm a választ.

Ha a leírt tünetek a tenyésztő megfigyelései alapján születtek, akkor a feltételezett légcsőszűkület mellett felsőlégúti fertőzések, veleszületett és szerzett szív-, és keringési betegségek, szájüregi rendellenességek … egyéb bajok is felelősek lehetnek, tehát korántsem bizonyos, hogy a légcsőszűkület problémáját kell mérlegelnie.

Ha a kölykök állatorvosa vizsgálatok alapján mondta ki a légcsőszűkület diagnózisát, akkor ő a röntgenfelvétel alapján az elváltozás helyéről, súlyosságáról is tud nyilatkozni, akár arról is, hogy operálható-e most, vagy a későbbiekben a betegség.

Gyakorlatilag minden megbetegedés esetében a súlyosság nagyon széles határok között mozoghat. A cukorbetegség (Cushing, szív/máj/vese elégtelenség …) enyhe formái diétával, életmódváltoztatással is karbantarthatóak – de léteznek olyan súlyos, szövődményes esetek, amelyek intenzív kezelés ellenére is halálra vezetnek. Egy nyaki sérülés is lehet felületes, magától gyógyuló hámsérülés, vagy a másik véglet szeint “fültől-fülig” tartó mély sérülés, ami percek alatt halálra vezet. A légcsőszűkületnek is vannak olyan enyhe formái, ami a fejlődéssel, arányok megváltoztatásával “magától”, kezelés nélkül elmúlik, az állat “kinövi” – vannak olyan formái, amelyek műtéti úton rendezhetőek és olyan is, amit nem lehet operálni és állandó gyógyszeres kezelés mellett is folyamatosan tüneteket okoznak.

A legokosabb döntés talán az lehet ebben a helyzetben, ha jövendő állatorvosa megvizsgálhatja a kölyköt és ő próbál esélyeket latolgatni, segíteni a döntésben. Ha a szíve alapján dönt, akkor a jószerencsében bízhatunk.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993