Macskám fül alatti daganata

2012.03.30.

Tisztelt Doktor úr! Kandúr macskámat tavaly nyár vége felé találtam sérülten, egy kutya haraphatta meg, bal lába kívül és a mellkasánál sérült, az orvos ellátta, kapott megfelelő kezelést. Bár a sebek nagyon lassan és nehezen gyógyulnak, sűrűn felszakadnak, ennek ellenére az étvágya és a kedve nagyon jó. Ma reggel simogatás közben a jobb füle tövében egy 3-4 cm-es daganatot, csomót fedeztem fel, ami eddig nem volt ott. Nem fáj neki, ha hozzáérek nem zavarja. Pont ma szakadt fel az egyik sebe is, lehet, hogy verekedett, de csak kicsit pihent többet, mint szokott, nem volt levert, evett, ivott. 2 másik macskával él együtt, ivartalanított, egészséges nőstények, bár egyikük mostanában picit lefogyott és mintha néhány helyen kicsit több szőre hullott volna, mint egy átlagos tavaszi vedlésnél, de rajta sem látszik betegség, illetve 2 palotapincsivel, egy ivartalanított kannal és a mai napon beköltözött kislánnyal, ők is egészségesek. A kérdésem az lenne, hogy kell-e aggódnunk a cicám duzzanata miatt, ha nem múlna el mi a teendő, meddig lehet várni az orvossal, itthon kezeljük-e valamivel? Pár napja a feje tetején is volt egy púp, de az lejjebb ment, az valószínűleg egy koppanás eredménye lehetett verekedés közben. De a füle alatt kicsit más a duzzanat, de tegnap még nem tűnt fel, hogy ott lenne. Köszönöm a válaszát!

Van ok az aggodalomra bőven. A nem ivartalanított, csak veszettség ellen oltott kandúr előzményei és jelenlegi tünetei alapján vagy régikeletű tályogok, gyulladásos gócok lehetnek jelen a macskában, vagy valódi daganat is lehet az észlelt duzzanat.

Állatorvosa a cica részletes vizsgálatával tudja kideríteni a tünetek okát. Ha ez megtörtént akkor lehet a megoldásokat megbeszélni.

Kandúrok esetében is az ivartalanítás és a rendszeres védőoltások, parazitamentesítések jelentik a hosszú élet titkát. Ha mindezek nem történnek meg, akkor a legszebb, legerősebb fickók sem élnek 15-25 évig.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993