Freya

2012.04.04.

Tisztelt Doktor úr! 3 éves golden retriever szukám 5 hete szült. A szülésnél az 5 kölyökből négynek a placentáját megette, csak egyet sikerült elvennem tőle. Szülés után UH vizsgálaton rendben volt minden. Ezek után 3-4 nappal a szülés után – miután a széklete a szülést követően folyósabb volt a placenta miatt is – egyik éjjel hányt és eléggé rossz állapotban volt. Állatorvosunknak sikerült hamar rendbe tennie, infúziót kapott több napig, de gyakorlatilag az első kezelés után jól volt, végig tudott szoptatni. Vérvizsgálatból nem derült ki semmi, és olyan helyen sem volt, ahonnan nagyon "benyalhatott" volna bármit. Viszont az antibiotikum kúra után a széklete újra krémesebb állagú volt, folyamatosan rízzsel dúsítottam az ételét, de jó kedélyű volt, rendesen gondozza a kölykeit, akiknél nem jelentkezett probléma, ezért én arra gondoltam, hogy a kicsik székletének felnyalása okoz nála lágyabb székletet. Bár azóta elkezdtek a kölykök mást is enni, kutyám továbbra is takarítana utánuk, ha tehetné, ezt én próbálom minimálisra redukálni. Ezek után tegnap ismét kihányta az ételt, (felmerült bennem, hogy esetleg a kölykök elválasztása céljából hányt a kennelben, bár már 2 hete elkezdtem mellétáplálni őket) de gyakorlatilag megint több étkezést visszahányt, pedig diétás rizsnyákos ételt kapott. Az anya egy jó immunitású munkatípusú kutya, akinek kölyökkorban se voltak ilyen jellegű megbetegedései egyáltalán. Kérdésem, hogy lehetséges-e hogy a szoptatással, anyai teendőkkel, hormonváltozással függ össze ez az állapot nála vagy valóban valami fertőzésről van szó, amit az elmúlt bő hónapban másodszor szed össze? Mivel tudom, hogy Thuróczy doktornő kifejezetten szaporodásbiológia szakterületen dolgozik, előző kutyámmal jártunk is nála, ezért gondoltam, hogy rákérdezek, lehet-e ennek az időszaknak valami speciális problémája, ami nálunk fennáll. (természetesen ismét elviszem orvoshoz, csak a probléma okára lennék kíváncsi)

Thuróczy dr.-nővel konzultáltam, ezért tartott tovább a szokásosnál a válaszadás.

Egészséges szuka megszokott esetben nem lesz beteg sem a placenta és burkok felfalásától, sem a kölykök tisztogatásától.

A szuka és a kölykök részletes vizsgálatával (benne vér-, és széklet labor) lehet kideríteni, hogy mi okozhatta a tüneteket.  Ha a kölykök parazitamentesítése nem történt meg 10-14 napos korukban, majd ezután 2 hetente programszerűen, akkor parazitás fertőzöttségnek nagy az esélye.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993