komplikált ügy

2012.04.13.

Tiszteletem! Hétfőn 13 éves kutyám műtétjére kerül sor. Ami így önmagában mindennapos kijelentés lehetne, azonban és nagyon aggódom, sőt úgy készülök, hogy lehet fel sem ébred az altatásból. Arról van szó, hogy a nagyméretű köldöksérvét szeretnénk helyreállítani, de közben van egy narancs méretű emlődaganata is ,ami szintén levételre kerülne. Én pedig úgy voltam vele, akkor már ivartalanítani is jó lenne. Egyébkét 8 éves körüli korában fogadtuk be menhelyről. Nagyon félek, elképzelni nem tudom, hogy három különböző dolgot operálnak, akkor három vágása is lesz? Mivel mindegyik terület máshol van. De hogy aggályaimat fokozza, sajnos légcsőszűkülete van és a vérkép pedig azt mutatta, hogy sűrű a vére. Ezek mit jelentenek a műtéti kockázatok szempontjából? köszönöm szépe válaszát

A köldöksérv méretétől, az emlődaganat(ok) helyeződésétől  és méretétől függően én el tudom azt is képzelni, hogy egyetlen látható bőrseb lesz a műtét vége. Bár meg kell mondjam, hogy ha 2, vagy 3 bőrsebet lát majd a végén, az sem probléma, nem jelent semmivel sem nagyobb megterhelést a kutyának.

Amennyiben a légcsőszűkület a felső nyaki szakaszon van és gázzal történik az altatás műtét közben, akkor nem kizárt, hogy a behelyezett légcsőtubus miatt a kutya a műtét alatt nagyobb biztonságban van, mint bármikor máskor. A “sűrű vér” azaz hemokoncentráció, vagyis emelkedett hematokrit érték, magas vérsejtszámok azt is jelenthette, hogy a mintavétel pillanatában a kutya kiszáradt volt.

Számomra megnyugtató, hogy állatorvosa érezhetően részletesen megvizsgálta a kutyát, mielőtt a műtéti megoldás mellett döbtöttek. Azért döntöttek a műtéti megoldás mellett, mert a műtét elmaradásának lényegesen magasabbak a kockázatai, mint magának a műtétnek.

Önökkel és állatorvosával együtt azt remélem, hogy áldozatvállalásuknak az lesz az eredménye, hogy a kutya össszetett gondjai mind megoldásra találnak. Abban mindannyian egyetértünk, hogy ideális esetben a köldöksérv és az ivartalanítás fiatal korban kellett volna, hogy megtörténjen, és ezzel az emlődaganat kialakulásának az esélye is nagyságrendekkel kisebb lett volna. A mostani helyzetben azonban szerintem jól döntöttek.

Hasonló témákban még olvashat honlapunk Publikációk rovatában.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993