Szofika

2012.04.18.

Tisztelt Doktor Úr! 10 hetes yorksir terrier szuka kiskutyánk van.Tudtuk,hogy többször űríti székletét kevesebb adagokban.Kb napota 10*, mondhatnám bogyózik.Jelenleg 1 és fél napja nincs széklete de többször is probálkozik eredmény nélkül.Vizsgáltattuk,nem kizárt immun eredetű gyulladás vagy beidegződési zavar.Jó kedvű,eszik,játszik,betegségnek nyoma sem látszik rajta.Oltásaiból 2.-őt kapott meg,folyamatban van a többi.Utcára nem vittük még mivel nem kapta még meg mind oltását.Hogy széklete ne legyen kemény a neki való Royal kanin tápot saját kezüleg készített rizzsel keverem neki napi 2* a többiben sima tápot kap.Kérdésem az lenne hogy azek a feltételezett diagnózisok pontosan megállapíthatóak-e és ha ezekből valamelyik is beigazolódna akkor az mit jelent?Meddig várjunk ha nincs széklete a kutyusnak?Ahogy az anyatejről levált utánna kezdődtek a problémák a kakilással,addíg semmi gond nem volt a tenyésztő szerint.Naponta sokszor kakilt keveset most pedig 1 napja nincs széklete.Kontrasztanyagos vizsgálat volt,és nincs szűkület sem bélcsavarodás.Ön szerint mi lehet a gond?Lehet valahogy segíteni?Várom válaszát.Köszönettel:Szabóné Tündi

Kedves Gazdi!

Megértem, hogy aggódik kiskutyája miatt, de nagyon jó úton jár, hiszen alaposan kivizsgáltatja!

A kiskutyáknál az anyatejről való átállás gyakran okoz gondot, az a legjobb, ha fokozatosan kezdik a tenyésztőnél a száraz eleségre szoktatást, lehetőleg ugyanazzal etetik, amivel a későbbi gazdi. Az új lakást, embereket is meg kell szoknia, ez is okozhat átmeneti zavart a bélműködésben. Nem pontosan értettem, hogy mióta van Önöknél, ha csak most hozták el, akkor az is lehet, hogy az új helyén még nem szokta meg, hogy most a lakásban kell a dolgát végeznie, nem a szabadban.

A táp rizzsel való higítása jó ötlet, esetleg egy kis joghurtot is adhatnak hozzá.

Nagyon jó hír, hogy a kontrasztanyagos vizsgálat nem mutatott eltérést. (A beadott kontraszt anyag már régen kiürült? Ha nem esetleg az is lassíthatja a bélműködést, amíg teljesen ki nem ürül.)

A feltételezett betegségeket, ahogy Ön is gondolja csak sok vizsgálattal lehet pontosan megállapítani.

Hogy mennyit várjanak, milőtt a kutyussal állatorvoshoz mennek, azt Önök is látják otthon: ha a kiskutya jó kedvű, eszik-iszik, nem sír, nem bánatos, pocakja nem kemény, fájdalmas, akkor lehet várni, hogy egy nyugodt pillanatban megjöjjön az eredmény, de azt is el kell mondanom, hogy minél kisebb egy állatka, annál gyorsabban tud romlani az állapota és akkor sürgős segítségre van szükség.

Minden jót kívánok és hamari gyógyulást!

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993